Wall Street Journal: To grexit φεύγει αλλά η ανάπτυξη χωλαίνει

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της που ανακοινώθηκε χθες αποτρέπει μια άμεση κρίση, αν και η τραγωδία είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλάσσει περισσότερα δεινά για την Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Τώρα η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει έως την Τετάρτη μια σειρά βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, απλά και μόνο για να είναι σε θέση να ζητήσει ένα τρίτο πρόγραμμα, αναφέρεται στο άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας.

Οι Γερμανοί και άλλοι πιστωτές σίγουρα πέτυχαν το στόχο τους να υπάρξει μια τιμωρία για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα λαϊκίστικα καμώματά τους, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Κάτι τέτοιο θα είναι χρήσιμο, εάν οδηγήσει άλλες χρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το ξανασκεφθούν πριν απορρίψουν τους όρους των πιστωτών. Αλλά αυτή η νέα διάσωση δεν θα επιλύσει το πρόβλημα ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνεχίζουν να επιβάλλουν υπερβολικά πολλή λιτότητα στην ιδιωτική οικονομία αντί για την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συντάξεις, για τις οποίες δαπανάται περίπου το 16% του ΑΕΠ και οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά εργασίας.

Στο μέτωπο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, συνεχίζει το άρθρο, με τη νέα συμφωνία γίνεται απόπειρα να επιβληθούν μεταρρυθμίσεις, αλλά το ίδιο είχε γίνει και με τις δύο προηγούμενες με ελάχιστη επιτυχία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξεσκονίζει τα σχέδια

Το ίδιο ισχύει και για τις δεσμεύσεις περί απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων. Αρκετές αγορές θα μπορούσαν να είχαν μεταρρυθμιστεί χρόνια πριν και το περίγραμμα της διάσωσης απλά ξεσκονίζει τα σχέδια για το άνοιγμα των αγορών που δεν λειτούργησαν την περασμένη φορά.

Όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες για να επαναλάβει η τρίτη συμφωνία τα λάθη των δύο πρώτων: παρότι η ελληνική Βουλή ψήφισε τους σχετικούς νόμους, η Αθήνα ενέδωσε σε διάφορα συμφέροντα και χειρίστηκε με αδέξιο τρόπο την εφαρμογή τους. Οι Έλληνες απέμειναν να πληρώνουν υψηλές τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες σε μη ανταγωνιστικές αγορές ενώ προσπαθούν να βρουν σταθερή εργασία και βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Αυτό εξηγεί γιατί αυτές οι διασώσεις απέτυχαν να αναβιώσουν την ανάπτυξη – και γιατί τις απεχθάνονται τόσο πολύ οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Ο κίνδυνος είναι τώρα να βρεθούν οι Έλληνες με τις φορολογικές αυξήσεις που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις μειώσεις συντάξεων που είναι ευκολότερο να παρακολουθήσουν οι πιστωτές, ενώ άλλες πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις να μαζεύουν σκόνη. Αυτή είναι μια συνταγή για περισσότερα χρόνια στασιμότητας και μια συνεχή πολιτική απειλή για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καταλήγει η εφημερίδα.

 

Δείτε επίσης

Σκίτσο για την πτώση της Βαστίλης… την Αθήνα και τους δανειστές

Μπαράζ απεργιών την Τετάρτη ενάντια στο “νέο μνημόνιο”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ