Κλειδί το “ταμείο περιουσιακών στοιχείων” για χρέος και τράπεζες

Το κλειδί του συμβιβασμού της συμφωνίας περιέγραψαν ικανοποιημένοι οι Γιούνκερ, Τουσκ και Ντάισελμπλουμ από τις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο είναι το ταμείο “προσημείωσης” περιουσιακών στοιχείων προς ιδιωτικοποίηση-αξιοποίηση για την αποπληρωμή του χρέους και την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” των τραπεζών, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση για συζήτηση παράτασης της αποπληρωμής του χρέους, αποκλείοντας  το “κούρεμα”, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθείτε στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ.

Σημείωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία. Τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζ��ν. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

 

Δείτε επίσης

Μέρκελ: Πρόθυμοι για παράταση αποπληρωμής του χρέους οι εταίροι

Στην Αθήνα υπό ελληνική διαχείριση και ευρωπαϊκή επιτήρηση το ταμείο του προγράμματος

Βαρουφάκης στη Die Zeit: Το “ιδανικό” πλάνο του Δρ. Σόιμπλε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ