Κομισιόν: Πρώτο βήμα θετικό – Στις 4 μμ το κρίσιμο Eurogroup

Μετά την εξουσιοδότηση που πήρε η κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στις Βρυξέλλες και στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Euro Working Group (11:00 ώρα Ελλάδος) και του Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδος), που θα κρίνουν εάν η ελληνική πρόταση είναι επαρκής.

Τα πρώτα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών για τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για το νέο πρόγραμμα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πρώτο βήμα χαρακτηρίστηκε θετικό, ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ωστόσο, κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους καθώς περιμένουν την πλήρη αξιολόγηση της πρότασης από τους θεσμούς.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μπήκαν στο μικροσκόπιο τα μέτρα, όπως και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα από το capital control.

«Οι θεσμοί αξιολογούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά για την χώρα μας και επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ.

Ντάισελμπλουμ: Καλοδουλεμένη η ελληνική πρόταση

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «καλοδουλεμένη» και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται σήμερα «να λάβουν μία σημαντική απόφαση».

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για ένα «λεπτομερές κείμενο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ολάντ: Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα

«Οι Έλληνες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μείνουν στην Ευρωζώνη, καθώς το πρόγραμμά τους είναι σοβαρό και αξιόπιστο», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία και τόνισε: «Πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με μία συμφωνία που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει πολύ».

Διφορούμενα μηνύματα από το Βερολίνο

Αντικρουόμενες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να εκφράζουν επιφυλάξεις και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Der Spiegel: Έλληνας και Γερμανός χορεύουν συρτάκι σε γκρεμό της Σαντορίνης

Financial Times: Οριακά θετική η εισήγηση των θεσμών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ