Μοσκοβισί: Αν η Ελλάδα δεν καταθέσει αποδεκτές προτάσεις, το παιχνίδι τελείωσε

Μήνυμα στην Αθήνα στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με μακροσκελές του άρθρο στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

“Το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα κλείνει οριστικά την Κυριακή. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τo χρίσιμο χρόνο που μας χωρίζει από την εκείνη τη μέρα .

Η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη. Η Επιτροπή εξέτασε τρόπους για να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου και του χειρότερου σεναρίου: θα μας κατηγορούσαν εάν δεν το κάναμε. Αλλά δεν υπάρχει πάρα ένα σενάριο που θέλουμε, και ως εκ τούτου, μόνο σε ένα σενάριο έχουμε επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές μας. Το σενάριο είναι αυτό με μια  Ελλάδα συνδεδεμένη σταθερά με τη ζώνη του ευρώ και που δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της. Κάθε άλλο σενάριο θα ήταν μια συλλογική αποτυχία: Το αρνούμαι απολύτως” τονίζει ο Μοσκοβισί και αναφέρει:

“Η συμφωνία αυτή είναι επίσης, πιστεύω, εφικτή. Αλλά γι ‘αυτό, χρειάζονται πολλά συστατικά”.

Το πρώτο, που είναι απαραίτητο, αναγκαίο, είναι απλό: η δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει- επιτέλους – να αποδείξει ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη χώρα, να εφεύρει ένα νέο μοντέλο για την οικονομία της. Ο χρόνος για αναβλητικότητα τελείωσε. Η Αθήνα έχει μόνο ένα βέλος στη φαρέτρα της. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις στον Αλέξη Τσίπρα, που περιμένουμε σήμερα πρέπει να είναι εκ πρώτης όψεως αποδεκτές από τους πιστωτές. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν το κάνει, το παιχνίδι θα τελειώσει και όλα θα χαθούν.

Δεύτερο συστατικό: ο ρεαλισμός. Η επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η άρση των ελέγχων κεφαλαίου δεν θα συμβούν σε μια μέρα. Η εφεύρεση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης θα διαρκέσει χρόνια. Η μείωση της επιβάρυνσης του χρέους θα απαιτήσει μια ή ακόμα και δύο γενιές. Κανένας λαός δεν μπορεί να εμπλακεί με τον τρόπο αυτό χωρίς σαφή και θετική προοπτική. Σε αντάλλαγμα μιας ρητής, πειστικής και οριστικής δέσμευσης για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές θα πρέπει να παρέχουν ένα ορίζοντα, μια ελπίδα στους Έλληνες. Και ναι, αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσουμε το βάρος του ελληνικού χρέους, με όρους που μένει να καθοριστούν, σε εύθετο χρόνο. Ο στόχος αυτός τέθηκε τον Νοέμβριο του 2012 υπό όρους συγκεκριμένους – ξεκινώντας από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αν αυτό πάει καλά, ελπίζω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. 

Τρίτο συστατικό, στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό: η πολιτική βούληση. Πρέπει όλοι, μέχρι την Κυριακή, να ξεπεράσουμε τη δυσπιστία που έχει αναπτυχθεί. Οι πολύμηνες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο όριο την καλή θέληση…Η ευθύνη όλων μας είναι να ξεπεράσουμε την κούραση, την απογοήτευσή, για να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης – δεν φοβάμαι τη λέξη – για την οποία συζητάμε. Το Eurogroup την Τρίτη επισήμανε μια τέτοια θετική τάση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εποικοδομητική στάση του νέου Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου που υποστηρίχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ. Ελπίζω ότι το πνεύμα που επικρατούσε θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή”

Αγαπώ και πιστεύω στην πολιτική, σημειώνει ο Μοσκοβισί, όμως , όπως επισημαίνει, «στην ελληνική περίπτωση, η πολιτική είναι εκ του περισσού, και έχει καταστεί εμπόδιο για τη συμφωνία. Όχι, δεν πρέπει να κάνουμε Ελλάδα εξιλαστήριο θύμα, ένα παράδειγμα για να αμβλύνουμε το πνεύμα τιμωρίας που περιμένει όσους παρεκκλίνουν στο όνομα μιας ηθικολογικής ανάγνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας»

Δεν είναι λύση να αφορίσουμε την Ελλάδα. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να την φέρει πίσω στην Ευρώπη, χάρη στις βαθιές, ριζικές μεταρρυθμίσεις, που λανθασμένα απέκρουε μέχρι τώρα. Η Ευρώπη έχει καλύτερα πράγματα να προσφέρει από ένα μονοπάτι εξιλέωσης, συνεχίζει.

 “Υπάρχουν επίσης εκείνοι που θέλουν να κάνουν την ελληνική περίπτωση ένα πεδίο δοκιμών για την οικονομική και δημοσιονομική ανευθυνότητα. Ξεχνούν ότι υπάρχουν 19 δημοκρατίες της ζώνης του ευρώ και όχι μία, πιστεύουν ότι, σε αντίθεση με όλη την πραγματικότητα, η συστηματική παραβίαση των κανόνων είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός κοινού πολιτικού και οικονομικού σχεδίου. Τους ζητώ να πάνε στον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου ισχυρίζονται ότι μιλούν, και που εύχεται διακαώς, γνωρίζοντας τους κινδύνους ενός Grexit, μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, για να παραμείνει η χώρα  στην ευρωζώνη, χωρίς λιτότητα, αλλά με πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι ιεροκήρυκες και οι πυρομανείς. Υπάρχουν εκείνοι που μπορούν ή θέλουν να εκτροχιάσουν τη συμφωνία, την οποία, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι εύχονται, παρά την ενόχληση ή τα ζητήματα.  Η συλλογική μας ευθύνη είναι να βρούμε, αυτή την Κυριακή, μια καλή συμφωνία, η οποία που να διατηρεί, με ακεραιότητα και μη αναστρεψιμότητα του ευρώ, τη δύναμη του ευρωπαϊκού σχεδίου”.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Πιο… συμβατικός ο Τσακαλώτος από τον Βαρουφάκη

Ντομπρόβσκις: Μπορεί να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ