Bloomberg: “Μεταρρυθμίσεις” με το πιστόλι στον κρόταφο

Σήμερα η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά με ένα όπλο στον κρόταφο, αναφέρει το Bloomberg. Θα πρέπει να παραδώσει ένα λεπτομερές οικονομικό πακέτο μέτρων που πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αξίζει να την κρατήσουν στο ευρώ.

Αν κάποιος την πυροβολήσει ή αυτοκτονήσει, θα το μάθουμε το βράδυ της Πέμπτης, όταν το σχέδιο θα βρίσκεται στα χέρια των «ειδικών», θα έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί και αναλόγως θα κάνουν την εισήγησή τους στο Eurogroup για το αν γίνεται δεκτό ή όχι.

Το Bloomberg θέτει πάλι το δίλημμα: συμφωνία ή Grexit.

Μέσα σε ένα σκληρά δεσμευτικό πλαίσιο η Ελλάδα απέστειλε το αίτημά της προς τον ESM ζητώντας ένα τρίτο πακέτο στήριξης διάρκειας τριών ετών. Το ουσιαστικό, όμως, είναι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να «κλειδώσει» η συμφωνία. Κάτι που θα πρέπει να διευκρινιστεί σήμερα.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει πλέον ότι εάν τα σχέδια που παρουσιάσει η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστα, τότε δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να την σώσει, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ ούτε η Λαγκάρντ υπόσχεται «βοήθεια» ζητώντας βιωσιμότητα του χρέους. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ΕΚΤ λένε σε όλους τους τόνους ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, η έκτακτη παροχή ρευστότητα θα σταματήσει αυτομάτως.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πίεση και στο εσωτερικό, αναφέρει το άρθρο, καθώς μια συμφωνία με σκληρούς όρους θα σημάνει ότι θα πρέπει να συνθηκολογήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αισιοδοξία είναι μετρημένη, αλλά όχι ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα που απέστειλαν οι αναλυτές της Societe Generale στους πελάτες τους. Σύμφωνα με αυτό «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια συμφωνία την Κυριακή, αλλά θα απαιτηθούν αυστηροί όροι και μια σαφής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία για πιθανή ελάφρυνση χρέους αναμένεται να αποφασιστεί την Οκτώβριο, από πρώτα θα έχουν εγκριθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Βουλή. Αυτή η προϋπόθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο Μουιτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group αναφέρει πως ο τόνος της Ελλάδας έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα: «Έχει επιδείξει προθυμία να ακολουθήσει τη διαδικασία της εφαρμογής κάποιων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα εξαιρετικά γρήγορα».

 

Δείτε επίσης:

Έως και 100 δισ. το 3ο ελληνικό πρόγραμμα

FT: Από την Ελλάδα περίμεναν την “κεραμίδα” από την Κίνα έρχεται

Μοσκοβισί: H θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ