Ο Βαρουφάκης μιλά για σχεδόν κλεισμένη συμφωνία στο ιρλανδικό ραδιόφωνο

Ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να είπε σε ιρλανδικό ραδιόφωνο ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ιδιωτικές επαφές της κυβέρνησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Η συμφωνία είναι σχεδόν κλεισμένη φέρεται να δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μας κατέθεσαν προτάσεις».

Όσον αφορά το δημοψήφισμα ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι αν το αποτέλεσμα είναι «ναι» η κυβέρνηση απλά θα υπογράψει την πρόταση της 25ης Ιουνίου, ενώ σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές και ότι η χώρα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή των χρεών.

Παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θέλει ένα «όχι» ως υποστήριξη στην αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «δεν αποτύχαμε. Το Eurogroup απέτυχε».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν έχει κανέναν λόγο να αντιτίθεται στις ελληνικές προτάσεις, καθώς οι Ιρλανδοί έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους ένα τεράστιο χρέος. Πρόσθεσε δε, ότι είναι η ώρα, προκειμένου οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες να ζητήσουν μία λογική ελάφρυνση χρέους από όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Απέρριψε δε την ιδέα ότι εάν επικρατήσει το «ναι» θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως δήλωσε, ακόμη και εάν συνέβαινε αυτό, η νίκη του «ναι» θα ήταν με μικρή διαφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

Πηγή: en.enikos.gr

 

Δείτε επίσης:

Τι είπε ο Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ