Πολ Μέισον: Ο Τσίπρας ετοιμάζει υποχώρηση

Ό,τι δεν έκανε σε έξι μήνες το μπαράζ των πολιτικών εκβιασμών και διπλωματικών πιέσεων, το έκανε σε πέντε ημέρες η οικονομική τρομοκρατία, γράφει ο Πολ Μέισον στο Channel 4. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει υποχώρηση. Να πει στους δανειστές  ότι είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι πολύ-πολύ κοντά στους όρους «διάσωσης» που απέρριψε την Παρασκευή.

Με αυτό τον τρόπο σπέρνει τη σύγχυση σε αρκετούς τους ανθρώπους που ετοιμάζονταν να ψηφίσουν «ΟΧΙ» σε αυτή τη συμφωνία στο δημοψήφισμα που καλέστηκε.

Ακόμη και τώρα παρόλη την πίεση και τις συγκεντρώσεις από την κεντροδεξιά και τα συντηρητικά κόμματα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ανθρώπων στις δημοσκοπήσεις έδειχνε ψήφο στο «ΟΧΙ», απόρριψη της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι μπορεί να συντρίψει μια οικονομία αν θέλει να το κάνει.

Έτσι, αυτό που άλλαξε δεν είναι η πολιτική, αλλά η οικονομική πραγματικότητα. Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να διαπραγματευτεί, να πετύχει το καλύτερο δυνατό, αλλά μια καλύτερη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει το χρέος. Τα 320 δισ. ευρώ, όπως κάθε ανεξάρτητος αναλυτής λέει, δεν μπορεί με τίποτα να αποπληρωθεί από μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Έχουμε δει, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μια ανεπτυγμένη οικονομία να γονατίζει από τις εκβιαστικές πιέσεις μιας κεντρικής τράπεζας, η οποία υποτίθεται ότι διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως «θαματοφύλακας», αλλά στην πραγματικότητα σβήνει μονοκοντυλιά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο όνομα της επιβολής αυστηρών κανόνων λιτότητας, ως αντάλλαγμα.

Πρώτη ήταν η Κύπρος τώρα είναι και η Ελλάδα.

Δείτε επίσης

Μαξίμου: Το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων

Τα σκίτσα και η σάτιρα έχουν τη τιμητική τους στο δημοψήφισμα

Financial Times: O Τσίπρας κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ για εκβιασμό

Financial Times: Η εκδίκηση της Μέρκελ για το δημοψήφισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ