Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Ντάισελμπλουμ είχε απειλήσει προ 5 μηνών με capital controls

Οι περισσότεροι στο σημερινό Eurogroup, ακολούθησαν τη γραμμή που έθεσε το πρωί η Καγκελάριος Μέρκελ, ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για το Eurogroup, που έγινε νωρίτερα και πρόσθεσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του ότι «η σύσταση της κυβέρνησης για το όχι στο δημοψήφισμα είναι σύσταση υπέρ του ευρώ και υπέρ της συμφωνίας».

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τόνισε ότι η νέα ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάνω στις δικές τους προτάσεις ενώ αφορούν ΦΠΑ και συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι σκοπός του δημοψηφίσματος είναι επιφέρει μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα και ότι την Δευτέρα οι δανειστές θα έχουν πάρει το μήνυμα από τον λαό για την λύση.

Το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για καλύτερη συζήτηση, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έχουμε δεχτεί καλύτερες προτάσεις.

Ειδική αναφορά στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας τον διάλογο που είχε μαζί του την πρώτη φορά που συναντήθηκαν στο γραφείο του στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Όταν ήταν στο γραφείο μου ο Νταίσελμπλουμ, μου είπε: Μνημόνιο ή το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και θα μείνετε εκτός προγράμματος. Όταν τον ρώτησα αν μας απειλεί, για το αν δεν υπογράψουμε το τρέχον μνημόνιο, ότι θα βγούμε από το ευρώ, μας απάντησε, όχι αλλά θα καταρρεύσει το σύστημα. Δηλαδή του είπα εγώ θα καταρρεύσουν οι τράπεζες μας ή θα προχωρήσουμε σε capital controls; Προφανώς μου απαντάει εκείνος».

Την ίδια στιγμή, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία, ότι η Ευρώπη έχει ιερό καθήκον να βρει μία λύση, ενώ διευκρίνισε ότι η Ευρώπη ξέρει την τελευταία στιγμή να δίνει λύση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τράπεζες ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα στερέψουν τα ΑΤΜ» καθώς υπάρχει ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα αμέσως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους.  

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στην επιστολή Τσίπρα

Ο Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα: 6 λόγοι που λέμε “ΟΧΙ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ