DW: Πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Οι συνθήκες διαβίωσης για σημαντική μερίδα του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Ήδη έχουν καταγραφεί σε Γερμανία και Αυστρία αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αυστριακός Έρβιν Σρουμπφ και οι βοηθοί του από την πρωτοβουλία «Βοήθεια για την Ελλάδα» κατέπλευσαν τη Δευτέρα στο λιμάνι της Πάτρας. Σε τέσσερα μικρά φορτηγά μετέφεραν έξι τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, όλα δωρεές που κατέφθασαν από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και αναμένεται να διανεμηθούν σε 18 ελληνικά νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα κοινωνικής μέριμνας και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όπως είπε ο Έρβιν Σρουμπφ στο μικρόφωνο της DW, «είμαστε καθοδόν στην Αθήνα και μόλις παραδώσαμε σε ένα κέντρο κοινωνικής μέριμνας υλικά όπως πάνες, βρεφικό λάδι και άλλα παιδικά προϊόντα».

Ένα ρεπορτάζ του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD το 2012 για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία αποτέλεσε έναυσμα δράσης για τον Σρουμπφ. Από τότε έχει συγκεντρώσει πολλούς τόνους δωρεών, μεταξύ άλλων από φαρμακευτικές εταιρείες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Ο ίδιος έχει ήδη μεταβεί 32 φορές οδικώς στην Ελλάδα. Περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα με μελανά χρώματα, σχολιάζοντας ότι ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο τώρα.

Δήλωση ετοιμότητας από Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Η οριακή όσο ποτέ άλλοτε κατάσταση ρευστότητας της χώρας καθιστά εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σε τέτοια περίπτωση ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή έτοιμος για παροχή «εκτεταμένης ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

Αρμόδιο για παροχή κρατικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό είναι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η όποια βοήθεια δεν παρέχεται άμεσα από το υπουργείο, αλλά μέσω προγραμμάτων βοήθειας και αντίστοιχων προγραμμάτων ανθρωπιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε στο πλαίσιο όλων αυτών των προγραμμάτων το 2014 περισσότερα από 437 εκατομμύρια ευρώ, κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση κρίσεων στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, το Νότιο Σουδάν και περιοχές της δυτικής Αφρικής που επλήγησαν από τον ιό Έμπολα.

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια της Γερμανίας

Μέχρι αυτή την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για εκπόνηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα με συνδρομή του γερμανικού κράτους. Άλλωστε, παρά τη δραματική όξυνση της ελληνικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, οι συνθήκες στη χώρα δεν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες που επικρατούν σε εμπόλεμες και άλλες περιοχές κρίσεων παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη ιδιαίτερα ψηλά στις λίστες των οργανώσεων αρωγής.

Προετοιμασίες και ενέργειες γίνονται όμως εν τω μεταξύ από την πλευρά της Αποστολικής Διακονίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η οποία ήδη επιδοτεί προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως εξήγησε στην DW ο Ντίτερ Κάουφμαν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διακονίας, «είμαστε προετοιμασμένοι, επειδή πάντα συνεργαζόμασταν με Έλληνες εδώ και έχουμε παραδοσιακά πολλούς δεσμούς με την Ελλάδα. Και σίγουρα θα διευρύνουμε τη δράση μας, διότι η ανάγκη είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη», εκτίμησε ο Ντίτερ Κάουφμαν.

 

Δείτε επίσης

Νέα πρόκληση της Bild – “Τρικ” του Γιούνκερ η ανθρωπιστική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ