• Μείωση καταθέσεων και πιστωτικής επέκτασης το Μάιο

  2:00 μμ, Παρασκευή 26 Ιουν 2015 2:00 μμ, Παρασκευή 26 Ιουν 2015

  Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Μάιο, ενώ χαμήλωσε εκ νέου η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

  Το υπόλοιπο των καταθέσεων υποχώρησε στα 129,9 δισ. ευρω το Μάιο από 133,6 δισ. ευρω τον Απρίλιο. Ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι εκροές των καταθέσεων εντάθηκαν τον Ιούνιο με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα.

  Το γράφημα του Open Europe δείχνει τη διαχρονική εξέλιξη των καταθέσεων και της εξάρτησης των τραπεζών από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, πίσω στο 2012 με το «κούρεμα», την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

  Όταν οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, όταν έχουν δανειστεί 125 δισ. εκ των οποίων τα 89 δισεκ. ELA, όταν οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 122 δισ. τον Ιούνιο, καθίσταται κατανοητό ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο, σχολιάζουν αναλυτές, γι' αυτό και αυξάνουν οι πιέσεις για συμφωνία, αν και το θέμα της διευθέτησης του χρέους παραμένει βαασική σημαία της ελληνικής πλευράς κάτι που δεν συζητούν όμως οι δανειστές.

  Στο επίπεδο των δανείων τα στοιχειά της ΤτΕ δείχνουν ότι το Μάιο η χρηματ��δότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2015, ήταν θετική κατά 35 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 261 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 2,8% το Μάιο του 2015, από 1,6% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ.

  Το Μάιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -1,2%, από -0,6% τον προηγούμενο μήνα.

  Τέλος, αρνητική κατά 291 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -3,2%, από -3,1% τον Απρίλιο του 2015.

  Πιο συγκεκριμένα οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων μειωθήκαν σε ετήσια βάση κατά 3,5% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,5%.

  Δείτε επίσης

  Το Bloomberg εξηγεί: Γιατί φοβάται η ευρωζώνη το Grexit

  Financial Times: Τελεσίγραφο στην Αθήνα για συμφωνία ή "Σχέδιο B'"

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα