H ευρωζώνη ψάχνει διέξοδο από τις υφεσιακές πιέσεις

Μια γερή ανάσα πήραν οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη αυτό το μήνα, παρά τις αναταράξεις της ελληνικής κρίσης, αφού αναπτύχθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια τάση «κόπωσης» αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν   ένδειξη ανάκαμψης στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της εταιρίας Markit.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν στις έρευνες για τη Γερμανία και τη Γαλλία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και που έδειξαν ότι τόσο ο τομέας των επιχειρήσεων όσο και των υπηρεσιών αναπτύχθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, ανήλθε στο 54,1 από το 53,6. Η τιμή είναι η υψηλότερη από τον Μάιο του 2011 αλλά και η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση των αναλυτών σε αντίστοιχη έρευνα του Reuters.

«Είναι μια αξιοπρεπής αύξηση σε όρους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ζήτησης και ανάπτυξης της απασχόλησης και υποδεικνύει οικονομική ανάπτυξη 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση εδώ και δύο χρόνια.

Ο υποδείκτης απασχόλησης υποχώρησε ελαφρώς στο 51,9 από το υψηλό τετραετίας του Μαΐου που ήταν στο 52,3. Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό τετραετίας στο 54,4 από το 53,8 του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανάπτυξη του γερμανικού ιδιωτικού κλάδου επιταχύνθηκε τον Ιούνιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία ανήλθε στο 54,0 από το 52,6 τον Μάιο.

Στη Γαλλία, ο κλάδος της μεταποίησης επεκτάθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία αυξήθηκε στο 53,4, με τον δείκτη της μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 50,5 και τον δείκτη των υπηρεσιών στο 54,1.

Ωστόσο οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας την απροθυμία των επιχειρηματιών να χρησιμοποιήσουν το «τσάμπα» χρήμα της ΕΚΤ, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης για πραγματικές επενδύσεις  διοχετεύοντας μεγάλο μέρος στα χρηματιστήρια.

 

Δείτε επίσης:

Πιτέλα: Συντηρητικές δυνάμεις θέλουν να ταπεινώσουν πολιτικά την Ελλάδα

Έρευνα: Προϋπόθεση μια άμεση συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ