Κρούγκμαν: Αποφεύγοντας την ελληνική… Αποκάλυψη

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε οικονομολόγους ακόμα και της ίδιας σχολής σκέψης προκαλεί το μέλλον της Ελλάδας σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας. Ο Πολ Κρούγκμαν δεν συμφωνεί με τον Λάρι Σάμερς.

Με αφορμή τη στήλη του νεοκεϊνσιανού οικονομολόγου Λάρι Σάμερς στους Financial times, πρώην υπουργού Οικονομικών επί Κλίντον, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα του να γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», ο άλλος νεοκεϊνσιανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει σε άρθρο του στους New York Times ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αυτό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ολοκληρωτική καταστροφή.

Παρότι το σενάριο που περιγράφει ο Σάμερς είναι ζοφερό, ο Κρούγκμαν θεωρεί πως είναι πιο χρήσιμο σε σχέση με τις αυτάρεσκες θεωρίες που αναπτύσσονται συχνά από αξιωματούχους στην Ευρώπη, ωστόσο σημειώνει δεν αποτελεί μονόδρομο.

Μπορεί ο Σάμερς να περιγράφει ένα σενάριο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών που παρασέρνουν στη «μαύρη τρύπα» και την οικονομία, αλλά ο Κρούγκμαν αναρωτιέται τι θα συμβεί όμως εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και εκδώσει το δικό της νόμισμα για να διατηρήσει τη ρευστότητα;.

«Σίγουρα θα υπάρξει μια απότομη υποτίμηση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού. Όμως θα ακολουθήσει υπερπληθωρισμός; Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα – πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και με μέτρια οικονομική ανάκαμψη, δεν θα χρειάζεται να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Και η υποτίμηση θα μπορούσε όντως, υπό προϋποθέσεις, να προωθήσει την ανάκαμψη», υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν.

Όσον αφορά στα σενάρια για άμεση κατάρρευση της χώρας, λόγω αδυναμίας να αγοράσει πρώτες ύλες και πλήρους αποτυχίας των εξαγωγών, ο οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να βγουν αληθινά, δεν μπορεί να σκεφτεί κανένα ιστορικό παράδειγμα όπου αυτά να επαληθεύτηκαν. «Όλες οι περιπτώσεις υπερπληθωρισμού που γνωρίζω αφορούσαν κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν φόρους, και είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, παρά τα όσα ακούγονται», τονίζει ο Κρούγκμαν.,

Μπορεί να υπάρχει και άλλη διέξοδος ακόμη κι αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες μέρες, αναφέρει και σε εκείνο ακριβώς το σημείο το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα στρεφόταν γύρω από τον άξονά του, όπως λέει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, και θα εστίαζε πλέον στην αντιμετώπιση της προφανούς αναστρεψιμότητας του ευρώ, καταλήγει.

Δείτε επίσης:

Κρούγκμαν: Η αλήθεια για το Grexit και ο μύθος του “τεμπέλη” Έλληνα

Η ελληνική πρόταση… στον πάγκο του χασάπη

Η Μέρκελ μετρά σε 1 δισ. το χρόνο το κόστος-Grexit για τη Γερμανία – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ