JP Morgan: Έφυγαν καταθέσεις 44 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους

Οι δανειστές σφίγγουν τη θηλιά, γεγονός που ανεβάζει τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς καταθέσεις φεύγουν και ενισχύεται η σπέκουλα για έλεγχο κεφαλαίων.

Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 6 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, με τις συνολικές εκροές καταθέσεων να φτάνουν τα 44 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Όπως υπολογίζει η JP Morgan αυτά τα 44 δισ. που έχουν φύγει εκροές ευρώ έχουν επισκιάσει εντελώς τα 14 δισ. που είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2014. Συνολικά, οι αναλυτές της JPMorgan υπολογίζουν ότι τις εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα 117 δισ. από τα τέλη του 2009, όταν ξεκινούσαν οι ανησυχίες για χρέος της χώρας στις αγορές.

Αυτό σημαίνει πως ο λόγος καταθέσεων προς το ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στο 66% – πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 94%.

Οι υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών σε μη εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – ή δάνεια ρέπος σε ελληνικές τράπεζες – έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 30 δισ. από τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η JPMorgan, επικαλούμενη στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Δείτε επίσης:

Πρωτοσέλιδο Financial Times: Σύγκρουση Μέρκελ – Τσίπρα για το χρέος

“Δεν θα ανεχθώ να είμαι Πρόεδρος σε μια χώρα εκτός ευρώ…”

Παππάς: Οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ