Τι κρύβει για το χρέος η συνεδρίαση του ESM πριν το Eurogroup

Κρίσιμη συνεδρίαση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την πρόταση Βαρουφάκη για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), λίγες ώρες πριν το Εurogroup.

Στις 14:00 την Πέμπτη το μεσημέρι πέντε ώρες πριν το Eurogroup πραγματοποιείται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, του «ΕΚΑΒ» της ευρωζώνης, ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ.

Η ανακοίνωση λέει πως θα υπάρχει συνέντευξη τύπου 15:30

Η ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, έχει προτείνει σχέδιο δανεισμού, ύψους 27,2 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την αποπληρωμή των επόμενων δόσεων, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι πόροι για την εξόφλησή τους.

Επί της ουσίας, το σχέδιο που επεξεργάζεται ήδη από τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση και έχει προτείνει ως άμεση λύση για την ανακούφιση από τη θηλιά του χρέους προβλέπει την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, από τον ESM, τα οποία ανέρχονται σε 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ομόλογα που η ΕΚΤ είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων (SMP’s) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον ESM και να γίνει μία συμφωνία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, όπως και τα δάνεια που έχει λάβει από το EFSF, καθώς τα ομόλογα αυτά λήγουν από τώρα έως και το 2037, ανακυκλώνοντας το χρέος.

Κόντρες για την ανακύκλωση του χρέους

Βέβαια, το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την ευρωζώνη και τον ESM. Αντίθετα οι δηλώσεις είναι έως τώρα αρνητικές.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έγραφε πρόσφατα «μεταρρυθμίσεις πρώτα και μετά χρήμα», σε άρθρο στο γερμανικό περιοδικό Focus συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των πιέσεων από τους θεσμούς, όπως λέγεται πλέον η τρόικα.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρότασή της , σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αποπληρωμής των επόμενων δόσεων και κυρίως του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Πριν μερικές εβδομάδες το Reuters αποκάλυψε ότι ο ESM εξετάζει σχέδιο απόκτησης ομολόγων χαμηλότερης βαθμολογίας. Το σχέδιο μπορεί να «κουμπώνει» με την πρόταση Βαρουφάκη για επαναγορά από τον ESM των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, αλλά άλλοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

 

Πάντως την ώρα που συζητείται ανοιχτά ο ρόλος του ESM στη «σωτηρία» της Ελλάδας, το «ταμείο ευρω-διασώσεων» ανοίγεται σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Σύμφωνα με έγγραφα του ίδιου του ESM, του ευρω-μηχανισμού για τη «σωτηρία» υπερχρεωμένων κρατών από τις δαγκάνες της χρεοκοπίας, τα οποία αποκαλύπτει το Reuters, ο ESM σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες των επενδύσεών του, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης.

Ο ESM ισχυρίζεται ότι αυτή η επιλογή οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις, καθώς o μηχανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από έγγραφα του ESM και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα οποία επικαλείται το Reuters.

Ορισμένοι κύκλοι σε Αθήνα και ευρωζώνη θεωρούν πως η κίνηση αυτή ενδέχεται να αποτελεί χαραμάδα για προσέγγιση, αν το θέλουν στη ζώνη του ευρώ και ιδιαίτερα στο Βερολίνο με δεδομένη τη σκληρή στάση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γ. Βάιντμαν.

 

Δείτε επίσης

Πίτερ Σπίγκελ: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους

FT: Τελεσίγραφα στη σκιά της στάσης πληρωμών – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ