Bloomberg: Το “ελληνικό δράμα” σε πέντε εικόνες

Η κατάσταση στην Ελλάδα προσομοιάζει με την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 αναφέρει το Bloomberg. Πέντε διαγράμματα το επιβεβαιώνουν.

Η ανεργία βρίσκεται στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης για χρόνια, καθώς η χώρα έχει δει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ να αφανίζεται. Τα διαθέσιμα εισοδήματα έχουν υποστεί σοβαρότατες απώλειες και η πτώση των περιουσιακών στοιχείων, των ακινήτων, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φτωχοποιώντας εκατομμύρια του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Μολονότι η πτώση των τιμών καταναλωτή επί δυο χρόνια έχουν κάνει την Ελλάδα συνώνυμο με τη «δίνη του αποπληθωρισμού», το κόστος ζωής έχει κατέβει με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ διατήρησαν τις πραγματικές τιμές στο σημείο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ στα πρώρα χρόνια της κρίσης.

Η βύθιση των τιμών στα ακίνητα έχουν επίσης εξασθενήσει την αξία της κύριας κατηγορίας των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ελληνικά νοικοκυριά, πολύ περισσότερο από τη βουτιά στην χρηματιστηριακή αγορά.

Για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας, η μεγαλύτερη απώλεια έγκειται στην απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου. Με λιγότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερους μισθούς ή απληρωσιά, η Ελλάδα έχασε 4% του πληθυσμού της στη μετανάστευση μεταξύ του 2010 και του 2013.

Εάν το ίδιο συνέβαινε στις ΗΠΑ, σχολιάζει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα ισοδυναμούσε με τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, μαζί.

 

Δείτε επίσης

Ο Βαρουφάκης η Ελλάδα και η Μεγάλη Ύφεση του ’30

Washington Post: Σε επίπεδα 1980 επέστρεψαν οι φτωχοί στην Ελλάδα

Βαρουφάκης: To “New Deal” για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ