Σάιμον Νίξον: Γιατί ο Πάπας… αφορίζει το Grexit

Όλα τα μάτια στην Ευρώπη είναι στραμμένα με αγωνία στην Ελλάδα, αλλά η αγωνία για Ιταλία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς είναι μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ευρώ, αναφέρει σχόλιο του Σάιμον Νίξον στους Times.

Σε αντίθεση με τις ηγεσίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήταν πρόθυμες να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που υποτίθεται ότι αντανακλά εμπιστοσύνη στην πορεία… ανάκαμψης ως «εδραιωμένη», στη Ρώμη υπάρχει μια σαφής συνειδητοποίηση ότι η Ιταλία έχει μόλις καταφέρει να βγάλει κεφάλι έξω από το νερό ύστερα από τρία διαδοχικά χρόνια ύφεσης.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, σχεδόν 135% του ΑΕΠ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αυτό είναι  πάνω από 2 τρισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα, περίπου 7 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό χρέος. Μια κατάρρευση της Αθήνας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στη Ρώμη και στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και στην καρδιά, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Χθες στην Ιταλία βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και πρώην μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων, ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι «να πει ξεκάθαρα ποιόν υποστηρίζει» στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση Ρέντσι θα κληθεί να τοποθετηθεί στην γερουσία επί του θέματος πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη. «Πρέπει να γίνει ευρεία συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να λάβει η κυβέρνηση Ρέντσι μια ξεκάθαρη θέση, από την στιγμή που έως τώρα κράτησε μια διφορούμενη στάση», δήλωσε η επικεφαλής των γερουσιαστών του Αριστερά και Ελευθερία, Λορεντάνα Ντε Πέτρις.

Δείτε επίσης

Ιταλία: Πιέζουν τον Ρέντσι να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Ελλάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ