Τσακαλώτος: Θα αποδεχθούμε μια συμφωνία μόνο αν είναι οικονομικά βιώσιμη

Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις εφόσον είναι οικονομικά βιώσιμες, αλλά δεν θα προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης,  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα, είπε, μπορεί να αποδεχθεί μια συμφωνία, μόνο εάν είναι οικονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τα θέματα του χρέους, της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης.

“Αν υπάρχει αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία”, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. “Αν δεν υπάρξει αυτού του είδους η συμφωνία, δεν έχει νόημα να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζουμε ότι πρόκειται να αποτύχει.”

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τις συζητήσεις περί “Grexit” από τους Ευρωπαίους εταίρους ως μια μορφή πίεσης, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα -εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία με τους πιστωτές -δεν διαθέτει προς το παρόν χρήματα για να καταβάλει τη δόση ύψους 1, 6 δισ ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

“Προς το παρόν δεν έχουμε τα χρήματα”, είπε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ήταν ήδη πιεσμένη σε ότι αφορά τη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

“Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε πάρει τα χρήματα δεν έχουν να δοθούν από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανώς δεν θα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τη δόση.”

Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν, όχι μια σύγκλιση στην αρχική θέση της άλλης πλευράς”, δήλωσε. “Έχουν μετακινηθεί λίγο σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στα περισσότερα ζητήματα, θα δυσκολευτείτε να βάλετε μια κόλλα Α4 ανάμεσα σε αυτά που έλεγαν το Φεβρουάριο και στο τι λένε τώρα τον Ιούνιο. Είναι λίγο περίεργο.”

Συγκεκριμένα, απέκλεισε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Μας φαίνεται λογικό ότι οι περικοπές των συντάξεων να μην πρέπει να είναι στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να είναι στην ατζέντα.”

Για το χρέος ανέφερε: “Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. Αν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10-15 λύσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση τότε για οποιαδήποτε λύση μπορώ να σκεφτώ και ένα μειονέκτημα.”

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, είπε: “Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό αφορά ως επί το πλείστον τους Ευρωπαίους εταίρους τώρα.”

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ζάιμπερτ: Η αλληλεγγύη δίδεται με την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος στο Eurogroup

“Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία στο Eurogroup”

Παρέμβαση της Μέρκελ για την Ελλάδα πριν το Eurogroup

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ