Το σκίτσο των Financial Times με τον Τσίπρα “επαναστάτη χωρίς αιτία”

Ένα σκίτσο χίλιες λέξεις παρουσιάζουν οι Financial Times για την κούρσα ζωής ή θανάτου που εξελίσσεται πριν το γκρεμό για Ελλάδα και ευρωζώνη, σε ένα παιχνίδι που μοιάζει με την κούρσα θανάτου στην ταινία “Επαναστάτης χωρίς αιτία” με τον Τζέιμς Ντιν.

Όταν η ριζοσπαστική αριστερά κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πολλά ειπώθηκαν για το γεγονός ότι Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι ένας ακαδημαϊκός οικονομολόγος. Πολλοί ανέμεναν ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδα θα εμφανίσει μια νέα πνοή και λάμψη, αφού καθοδηγείται από τον συγγραφέα του βιβλίου «Θεωρία Παιγνίων – Μια κρίσιμη Εισαγωγή».

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η Ελλάδα ξεμένει από φίλους και τα χρήματα. Όσο μια στάση πληρωμών, μια χρεοκοπία, κυριαρχεί, ακόμη και μερικοί σχολιαστές που βλέπουν με συμπάθεια τη νέα κυβέρνηση έρχονται σε αμηχανία από τις ενέργειες της Αθήνας.

Τι παιχνίδι παίζουν στην Ελλάδα; Δείτε τέσσερις πιθανές υποθέσεις.

Παιχνίδι 1: Μπλοφάρουν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν.

Παιχνίδι 2: Μπλοφάρουν και μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν τα έχουν υπολογίσει σωστά.

Παιχνίδι 3: Ενδιαφέρονται μόνο να διατηρήσουν την κυβερνητική εξουσία .

Παιχνίδι 4: Η Ελλάδα θέλει πραγματικά να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η αβεβαιότητα στη μία πλευρά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την αβεβαιότητα και στην άλλη μεριά. Αν και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι υπολογισμοί της άλλης πλευράς μετατοπίζονται, τότε είναι πιο δύσκολο να κάνει κάποιος μια λογική αξιολόγηση του τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

Δυστυχώς, το “παιχνίδι” που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, φαίνεται λιγότερο σαν μια περίπλοκη άσκηση σε μια αίθουσα σεμιναρίων του Κέμπριτζ από τη σκηνή της ταινίας «Επαναστάτης χωρίς αιτία», κατά την οποία δύο αγωνιστικά αυτοκίνητα τρέχουν προς το γκρεμό και κάθε οδηγός περιμένει να σπάσουν τα νεύρα του άλλου πρώτα. Στην ταινία, η σκηνή τελειώνει με ένα από τους οδηγούς να πέφτει στο γκρεμό.

 

Δείτε επίσης

Telegraph: Η Αθήνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν οι δανειστές απαιτήσουν έλεγχο κεφαλαίων

Το Spiegel ζητά από τη Μέρκελ να “διώξει” τον Σόιμπλε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ