Ύφεση στην Ελλάδα σε… ασθενική ευρωζώνη

Ύφεση 0,2% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» καταγράφηκε ανάπτυξη μόλις 0,4%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα τη δεύτερη εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (60 δισ. ευρώ το μήνα στις τράπεζες μέσω αγοράς πομολόγων0 της ΕΚΤ βοήθησε την ευρωζώνη να βγάλει κεφάλι έξω από το νερό, αλλά οι αδυναμίες παραμένουν όχι μόνο στην Ελλάδα και τον ευρω-νότο, αλλά και στον πυρήνα του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία που ασθμαίνουν.

Η υποχώρηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους βοήθηκε στους εξαγωγείς στην ευρωζώνη, αναφέρει το Bloomberg, αλλά όχι τους μισθούς.

Συγκεκριμένα στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» η αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο (0,4%).

Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,4% (έναντι αύξησης 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου 2014, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,5%.

Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η η Τσεχία (3,1%), η Κύπρος και η Ρουμανία (1,6%), η Πολωνία (1%), η Βουλγαρία και η Ισπανία (0,9%).

Αντίθετα, ύφεση σημειώθηκε στη Λιθουανία (-0,6%), στην Εσθονία (-0,3%), στην Ελλάδα (-0,2%) και στη Φινλανδία (-0,1%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

 

Δείτε επίσης:

FT: Δυο ζοφερά σχέδια για την Ελλάδα στο τραπέζι

Τσίπρας: Εφικτή η συμφωνία, αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα

Με το χέρι στη βρύση της ρευστότητας ο Ντράγκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ