Μόνο 130 μεγαλοοφειλέτες εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις

Σχεδόν ένα δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.

Ωστόσο, από τους 6.500 μεγαλοοφειλέτες  (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) στις ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί μόλις 130 και η κ. Βαλαβάνη τους προειδοποίησε πως για όσους δεν ενταχθούν, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της φορολογικής διοίκησης. 

Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις από όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει το υπουργείο είναι 933 εκατ. ευρώ, τόνισε και εκτίμησε ότι τελικά πάνω από 5 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στις τρεις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι περίπου το 80% των οφειλετών δεν είναι ενταγμένοι σε παλαιότερη ρύθμιση και μόλις το 20% εντάσσεται σε παλαιότερη ρύθμιση.

Στις 6 Ιουνίου οι επικυρωμένες αιτήσεις για ρυθμίσεις ήταν 650.000 και αφορούσαν ρυθμιζόμενο κεφάλαιο ύψους 4,135 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι εισπράχθηκαν 368 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η εξπρές ρύθμιση του Μαρτίου τα έσοδα που εισπράχθηκαν είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την ρύθμιση του άρθρου 18 που αφορά για ποσό πάνω από 200 ευρώ την μερική προκαταβολή που σβήνει ισόποσο ποσό από προσαυξήσεις, στις 6 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 45.063 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων μόλις το 21% (9.805 αιτήσεις) ήταν σε παλαιότερη ρύθμιση. Ως τώρα εισπράχθηκαν ως προκαταβολές 45,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν ρυθμιστεί 571 εκατ. ευρώ και συνολικά διαγράφηκαν 37 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός ο αριθμός των αιτούντων σχεδόν διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα μήνα. Συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης 27.687 άτομα και είχαν ρυθμιστεί 362 εκατ. ευρώ.

Η κυρία Βαλαβάνη, απαντώντας ειδικότερα για τη ρύθμιση του άρθρου 18 που αφορά στην μερική προκαταβολή που σβήνει ισόποσο ποσό από προσαυξήσεις (για ποσό άνω των 200 ευρώ) είπε ότι μέχρι τις 6 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 45.063 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συνολικά έχουν εισπράχθηκαν ως προκαταβολές 45 εκατ. ευρώ και διαγράφηκαν 37 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με το νέο φορολογικό νόμο θα υπάρξει ένα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους και έκανε έκκληση “όσοι περισσότεροι οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση μέχρι τις 26 Ιουνίου που λήγει”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Μόνο το 10% έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

“Όργιο” φοροδιαφυγής – Ο “κροίσος” αρχιτέκτονας και ο φωτογράφος με τα 4 εκατ. ευρώ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ