Στίγκλιτς: Ποιος κερδίζει στριμώχνοντας στον τοίχο την Ελλάδα

Στην Ευρώπη πρέπει να αφήσουν στην άκρη ένα καταστροφικό και αποδεδειγμένα αποτυχημένο πρόγραμμα και να συνεργαστούν με την Ελλάδα για το καλό όλων μας, αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Irish Examiner, λέει πως λίγοι πλέον οικονομολόγοι παραδέχονται ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα τόσο αναποτελεσματικό και αδιέξοδο πρόγραμμα. Η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που της έχουν ζητηθεί κι όμως, η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές συνεχίζουν να απαιτούν από αυτήν να υπογράψει καινούργια ταφόπλακα.

Η μετακίνηση της Ελλάδας από το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα ήταν σχεδόν πρωτοφανής, αλλά η έξωθεν απαίτηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ ήταν τουλάχιστον εξωφρενική, αναφέρει ο Στίγκλιτς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παίζουν ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση.

Για το τρέχον πρόγραμμα, ο Στίγκλιτς κάνει λόγο για “τρέλα” που έχει μάλιστα οξυνθεί αφού έχει οδηγήσει σε υποχώρηση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δανειστών, γράφει, πιστεύουν ότι με τις περικοπές σε μισθούς και την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν και η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα. Πίστευαν επίσης ότι

Οι προβλέψεις ότι η λιτότητα και οι χαμηλοί μισθοί θα αυξήσουν τις εξαγωγές και ότι η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους θα οδηγούσε στη βιωσιμότητά του, αποδείχθηκαν λάθος, γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Και όχι λίγο λάθος, αλλά πολύ λάθος, υπογραμμίζει. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζητούσαν αλλαγή πορείας και η κυβέρνησή τους έχει δίκιο που δεν δέχεται να προσυπογράψει ένα βαθιά ελαττωματικό πρόγραμμα.

Ο Στίγκλιτς υποστηρίζει πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία, αφού η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις.

Τώρα, το στοιχείο που θα έφερνε την πολυαναμενόμενη συμφωνία, είναι ο ρεαλισμός των Ευρωπαίων που θα πρέπει να δουν τι είναι υλοποιήσιμο, τι θα είχε μακροοικονομικές επιπτώσεις, τι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο. Και μια συμφωνία, συνεχίζει ο Στίγκλιτς, θα ήταν καλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Grexit

Σενάρια περί Grexit, αλλά και θέσεις του τύπου ότι οι αγορές έχουν ενσωματώσει στα ρίσκα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποτιμούν σημαντικά, κατά τον Στίγκλιτς, τους τρέχοντες και τους μελλοντικούς κινδύνους, επισημαίνει. Ένας τέτοιος εφησυχασμός είχε παρατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2008 πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, σημειώνει. Κι όμως ο πλανήτης ακόμα βιώνει τις συνέπειες της κατάρρευσης εκείνης.

Μιλά για τις ανησυχίες Ντράγκι για το ευρώ και τα ομόλογα. Το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, εξαρτάται τώρα από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να συνδυάσουν μια ελάχιστη κατανόηση στα οικονομικά με κοινό στόχο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Την απάντηση αναμένεται να τη λάβουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καταλήγει.

Δείτε επίσης:

FT: 26 οικονομολόγοι ζητούν «λογική και ανθρωπιά» για την Ελλάδα

Στίγκλιτς: Τοξικό μείγμα δανειστών στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Γερμανικά ΜΜΕ: Έσπασαν τα νεύρα του Γιούνκερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ