JP Morgan – Moody’s: Πιο κοντά οι έλεγχοι κεφαλαίων

Για αυτοεκπληρούμενη προφητεία που φέρνει πιο κοντά τους ελέγχους κεφαλαίων κάνουν λόγο Moody’s και JP Morgan παρατηρώντας τις εκροές στις καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αύξηση της φυγής χρημάτων από τους λογαριασμούς καταθέσεων αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) επισημαίνουν σε νέες εκθέσεις τους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προειδοποιεί σε ανάλυσή της πως η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Όπως επισημαίνουν, πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο οίκος Moody’s σημειώνει πως η αύξηση των εκροών καταθέσεων ενισχύει σημαντικά το ρίσκο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που ξεκαθαρίζει θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.

Άλλωστε, σημειώνει  τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, όπως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.

Δείτε επίσης:

Ελ Εριάν: Πέντε βαριά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα

Ντρίμπλες με σενάρια Κύπρου για έλεγχο κεφαλαίων

Bloomberg View: Οι πολυεθνικές, η Ελλάδα και η “απεργία” επενδύσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ