Ελ Εριάν: Πέντε βαριά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα

Στο σίριαλ της ελληνικής τραγωδίας μέσα στο ευρωπαϊκό δράμα ασχολείται ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο Bloomberg View, στη σκιά των διαπραγματεύσεων με εκβιασμούς, προθεσμίες, τελεσίγραφα, ντρίπλες και αδιέξοδα

Αλλά υπάρχουν πέντε σημεία που απειλούν να τινάξουν στον αέρα αυτό το σίριαλ σημειώνει ο αμερικανός οικονομολόγος:

1. Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «παράλογη» και «μη ρεαλιστική», την πρόταση των πιστωτών ενημερώνοντας το κοινοβούλιο την Παρασκευή και είπε ότι ελπίζει πως η πρόταση αυτή «ήταν έναν κακό διαπραγματευτικό τέχνασμα και θα αποσυρθεί».

2. Επιδιώκοντας την ενίσχυση της δική της διαπραγματευτικής θέση, η Ελλάδα αποφάσισε την Πέμπτη να αναβάλει την πληρωμή των 300 εκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είχε γίνει μία φορά πριν από χρόνια με τη Ζάμπια τη δεκαετία του 1980, ενοποιώντας τις αποπληρωμές για το τέλος του μήνα. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο σήμα αμφισβήτησης να παραμείνει πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας, αμφισβητώντας παράλληλα τις οικονομικές δυνατότητες της.

3. Αυτές οι ελληνικές προκλήσεις οδήγησαν τον συνήθως ευγενικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να εκτοξεύσει μια μάλλον πλάγια προειδοποίηση προς Τσίπρα το Σαββατοκύριακο. «Στη φιλία, προκειμένου να διατηρηθεί, χρειάζεται να τηρούνται ορισμένοι ελάχιστοι κανόνες», είπε ο Γιούνκερ, την Κυριακή. Η αντίδραση αυτή είναι αξιοσημείωτη, διότι ο πρόεδρος της ΕΕ κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να διατηρηθεί μια σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιο απαιτητικούς πιστωτές της, τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

4. Το ελληνικό τέχνασμα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για το ΔΝΤ, το οποίο πίστευε από τις δηλώσεις που είχαν ακουστεί πως βεβαιότητα η χώρα θα κάνει την προγραμματισμένη πληρωμή. Είχε συζητήσει μερικά κρίσιμα στοιχεία για λύση στην ελληνική κρίση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερης ελάφρυνσης του χρέους από τα κράτη μέλη της ΕΕ και μια πιο αξιόπιστη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και προσαρμογής από την πλευρά της Ελλάδα.

5. Παρακολουθώντας αυτή την δυσλειτουργία, στην Ελλάδα αρκετοί έσπευσαν να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Μερικοί δείκτες υποδηλώνουν συνέχιση της απόσυρσης των τραπεζικών καταθέσεων, φυγή κεφαλαίων και μια αυξανόμενη αίσθηση ότι σύντομα θα απαιτηθούν ελέγχων κεφαλαίου.

Αυτά τα πέντε σημεία θα μπορούσαν να εκτρέψουν τα πράγματα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ισχυρίζεται ο Ελ Εριάν και να απομακρύνει τις συμφιλιωτικές προσεγγίσεις για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής λιτότητας, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της ελάφρυνση του χρέους και των χρημάτων έκτακτης ανάγκης προς στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίζοντας ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την επιδείνωση του συντονισμού, οι πρωταγωνιστές -οι πολιτικοί ηγέτες της περιοχής- όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποβιβαστούν σε δευτερεύοντες ρόλους, ενώ οι πολίτες ασφυκτιούν σε μια παρατεταμένη και ασφυκτική οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση -. Όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι μια νέα και πολύ διαφορετική ιστορία θα επιβληθεί – η οποία επικεντρώνεται στην ασυντόνιστη, άναρχη και απρογραμμάτιστη έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

 

Δείτε επίσης:

Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Ντράγκι για “μόλυνση Grexit”

Η Θεωρία των Παιγνίων ο Τζον Νας και ο Βαρουφάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ