“Έμφραγμα” στην αγορά φαρμακών

Τα πάνω κάτω στο χώρο του φαρμάκου φέρνει τόσο η πρόταση των δανειστών όσο όμως και αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τελευταία τρώει “χαστούκι” από τους εταίρους στο θέμα του ΦΠΑ, για τον οποίο η ίδια ζητά μείωσή του στο 6% (από 6,5% που είναι σήμερα), ενώ οι δανειστές προτείνουν συντελεστή 11% για τα φάρμακα. Ένα τέτοιο σενάριο θα σημαίνει αύξηση της τελικής τιμής πώλησης των φαρμάκων, αλλά και- ακόμη μεγαλύτερη- πίεση στη δημόσια έξω- νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Εκτός του ΦΠΑ όμως, έκπληκτοι οι παράγοντες του φαρμάκου είδαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει “κωλοτούμπα” σε ό,τι υποστήριζε μέχρι χθες για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αφού η ίδια προτείνει τη διάθεσή τους και από τα σούπερ μάρκετ.

Στο κείμενο συμφωνίας που έστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές προτείνει η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ μάρκετ υπό προϋποθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται δηλαδή την πρόταση των δανειστών, η οποία υπαγορεύει την πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Η ελληνική πρόταση αναφέρει συγκεκριμένα: “Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει έτσι, ώστε το δίκτυο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ να επεκταθεί – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις-  σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία στα σούπερ μάρκετ. Θα διαμορφώσει, επίσης, ένα σύστημα καταγραφής και ελέγχου, ώστε τα σημεία αυτά πώλησης να είναι στελεχωμένα με προσωπικό που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα, ενώ θα απαιτείται η κατάλληλη άδεια για να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι.

Η σχετική διάταξη θα θεσπιστεί και θα εφαρμοστεί άμεσα”.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δείτε επίσης:

Νέα πολιτική για το φάρμακο ανακοίνωσε ο Κουρουμπλής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ