Πρόσκληση του Βαρουφάκη στην Μέρκελ να απευθύνει “ομιλία ελπίδας” στους Έλληνες

Πρόσκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να έρθει στη χώρα μας και να πραγματοποιήσει μια ομιλία για να δώσει ελπίδα στους Έλληνες, απευθύνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης project-syndicate.org.

Το άρθρο του τιτλοφορείται “Speech of Hope”, δηλαδή “Ομιλία Ελπίδας”, όπως ονομάστηκε η ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στη Στουτγάρδη το 1946, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο υπουργός  Εξωτερικών των ΗΠΑ James F. Byrnes. Ο κ. Βαρουφάκης καλεί λοιπόν την κυρία Μέρκελ να κάνει ακριβώς το ίδιο.

«Σήμερα, είναι η χώρα μου που είναι εγκλωβισμένη σε αυτές τις συνθήκες και που έχει ανάγκη από ελπίδα. Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, στερώντας από τους ανθρώπους της τη δυνατότητα επίτευξης της αναγέννησής τους. Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που έχει γονατίσει, λόγω της πιο ισχυρής δόσης λιτότητας που αναγκάστηκε ποτέ μια χώρα να υπομείνει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά για ελάφρυνση του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως, δεν υπάρχει “Ομιλία της Ελπίδας” για αυτούς τους ανθρώπους» γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

«Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια σειρά προτάσεων για βαθιές μεταρρυθμίσεις, για τη διαχείριση του χρέους, και ένα επενδυτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τονίζει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πράγματι έτοιμη και πρόθυμη να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη.

«Αλλά, αν η Ελλάδα εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με επιτυχία, οι πολίτες της χρειάζονται ένα συστατικό που λείπει: η ελπίδα. Μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα θα κάνει τώρα όλη τη διαφορά – όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πιστωτές μας, καθώς η αναγέννησή μας θα τερματίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας», συνεχίζει.

«Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια ομιλία; Ακριβώς όπως η ομιλία του Byrnes που δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες, αλλά ήταν πλούσια σε συμβολισμούς, μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι τεχνική. Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας, μια αλλαγή από την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος υπό τον όρο περαιτέρω δόσεων τιμωρητικής λιτότητας, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ποιος θα πρέπει να την απευθύνει (σ.σ. τη ομιλία); Κατά τη γνώμη μου ομιλήτρια θα πρέπει να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη σε ακροατήριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που να ξεκινά από τη χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο, ως θύμα τόσο του ελαττωματικού νομισματικού σχεδιασμού της ευρωζώνης όσο και των αδυναμιών της ίδιας της κοινωνίας της.

«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την ηγέτιδας της Γερμανίας σε μια ελληνική πόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.   

 

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις

Τσίπρας: Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές

Γιατί ο Βαρουφάκης δεν κάθεται ποτέ στο γραφείο του; – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ