Στο “κόκκινο” μετοχές – ομόλογα

Οι προειδοποιήσεις Ντράγκι περί αστάθειας στις αγορές ομολόγων και η αβεβαιότητα για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, οδηγούν σε ξεπούλημα τους κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη.

Το κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης εκτινάχτηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο του 2015, με το «sell off» να επιταχύνεται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως η αγορά ομολόγων πρέπει να συνηθίσει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και αστάθεια.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα της τιμής, έφτασε μια ανάσα από το 1%, στο ανώτερο σημείο από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και διέγραψε το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγράψει στα τέλη Απριλίου, τότε που οι αγορές βούτηξαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τις δύο τελευταίες ημέρες η απόδοση του γερμανικού τίτλου έχει αυξηθεί 42 μονάδες βάσης, άλμα που σύμφωνα με τη Citi δεν έχει σημειωθεί από το 1998.

«Στη σημερινή εποχή των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές είχαν επωφεληθεί ως τώρα από τη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές και έριξαν χρήματα στα ομόλογα και τις μετοχές, βέβαιοι πως έχουν τη στήριξη των φορέων άσκησης πολιτικής», αναφέρουν οι Financial Times.

«Όμως έχουν αλλάξει στάση και εγκαταλείπουν τα κρατικά ομόλογα, καθώς τα στοιχεία για την ευρωζώνη έχουν εκπλήξει προς το καλύτερο τις τελευταίες εβδομάδες. Η αποστροφή για την κατοχή κρατικού χρέους ως επενδυτικού καταφυγίου έχει καλλιεργηθεί και από την προσμονή ότι επίκειται συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της».

Αλλά η αβεβαιότητα, μετά το νέο αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, πιέζει τα πάντα προς τα κάτω. Υποχωρούν μαζί με τα ομόλογα και οι μετοχές στα ευρω-χρηματιστήρια.

«Αν ο Ντράγκι λέει πως η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί» δήλωσε ο Γιόραμ Λούστιγκ, fund managers στην AXA Investment Managers.

«Τα spreads σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς είναι τόσο σφιχτά τώρα που οποιαδήποτε αναταραχή στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων διογκώνεται και αντανακλάται και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας» είπε ο Σάιμον Κόλβιν, αναλυτής της Markit.

 

Δείτε επίσης

Βουτιά στο χρηματιστήριο… από Βρυξέλλες

Μητρόπουλος: Το πακέτο είναι το χειρότερο που έχει κατατεθεί – ΒΙΝΤΕΟ

Politico: Χάσμα χωρίζει Ελλάδα – δανειστές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ