• 260 ευρώ σε… δόσεις η σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες

  9:02 πμ, Τετάρτη 03 Ιουν 2015 9:02 πμ, Τετάρτη 03 Ιουν 2015

  Σταδιακά και με 260 ευρώ αντί 360 ευρώ το μήνα σχεδιάζει να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67 ετών.

  Η παροχή αυτή κόπηκε μετά την 1/1/2013 από περίπου 30.000 δικαιούχους, επειδή με το νόμο 4093/12 θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξη των 360 ευρώ που έπαιρναν για χρόνια, Έλληνες και ομογενείς άνω των 67 ετών. Το υπουργείο Εργασίας ετοίμασε νέα διάταξη με την οποία βελτιώνονται τα κριτήρια, αλλά το ποσό που θα δοθεί περιορίζεται στα 260 ευρώ και θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2015. Θα επανέλθει όμως στα 360 ευρώ το μήνα ύστερα από ένα χρόνο, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2016. Η διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες από τους οποίους και διεκόπη λόγω αυστηρών κριτηρίων αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που ετοίμασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, και εκτός απροόπτου θα δοθεί σήμερα για διαβούλευση.

  Σύμφωνα με τη διάταξη την οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, τα κριτήρια για τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ είναι:

  1. Να έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και να μην ασφαλίζονται ούτε να παίρνουν σύνταξη από άλλο φορέα.
  2. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ και σε περίπτωση συζύγων, εκ των οποίων ο ένας ή και οι δύο υποβάλλει αίτηση για σύνταξη ανασφάλιστου, τότε το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8.640 ευρώ.
  3. Στο ετήσιο ατομικό ή στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα συνυπολογίζονται τυχόν άλλα προνοιακά βοηθήματα.
  4. Από το φορολογητέο εισόδημα δεν θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης από ιδιοκατοίκηση για κατοικία μέχρι 100 τετραγωνικών μέτρων.
  5. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα ορίζεται σε 10 έτη.

  Η διάρκεια παραμονής είχε οριστεί με το νόμο 4093/12 στα 20 έτη και ήταν το κριτήριο που ουσιαστικά έκοψε δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστους ομογενείς οι οποίοι δεν είχαν κλείσει 20ετία στη χώρα μας. Η 20ετία είχε μπει γιατί η σύνταξη των 360 ευρώ είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους, μεταξύ αυτών και από ομογενείς οι οποίοι έπαιρναν την παροχή εμφανίζοντας εικονικά ότι διέμεναν στη χώρα μας.

  Η 20ετία είχε μπει γιατί η σύνταξη των 360 ευρώ είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους, μεταξύ αυτών και από ομογενείς οι οποίοι έπαιρναν την παροχή εμφανίζοντας εικονικά ότι διέμεναν στη χώρα μας.

  Το ποσό της σύνταξης δεν θα είναι 360 ευρώ, αλλά σε πρώτη φάση 260 ευρώ και σχεδιάζεται να αρχίσει να καταβάλλεται από τον ερχόμενο Οκτώβριο με κόστος 21 εκατ. ευρώ.

  Εντός του 2016 το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 η σύνταξη θα επανέλθει στα επίπεδα των 360 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι η επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες ήταν βασική εξαγγελία τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που όμως «μιλούσε» για άμεση επαναφορά των 360 ευρώ, αλλά επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, η σύνταξη, ( σ.σ.: εφόσον ψηφιστεί η σχετική διάταξη και δεν μπλοκάρει από τους δανειστές) θα δοθεί κουτσουρεμένη με 260 ευρώ.

  Τα ποσά δεν θα δοθούν αναδρομικά, αλλά σε όσους επανυποβάλλουν αιτήσεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

  Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

  Διαβάστε επίσης:

  Ποιοι πάνε για σύνταξη στα 62 και 67 με την κατάργηση των πρόωρων

  Το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας σε όλα τα Ταμεία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα