SER: Εάν ο Τσίπρας πει ναι στο 70% του μνημονίου θα έρθουν τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Εάν ο Α. Τσίπρας αποδεχθεί το 70% του μνημονίου, του υφιστάμενου προγράμματος δηλαδή, οι δανειστές σχεδιάζουν να προσφέρουν πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ, αναφέρει το ισπανικό ραδιόφωνο La SER. Πρόκειται για το ποσό  που επιστράφηκε από το ΤΧΣ στον EFSF και αφορά σε αδιάθετα ομόλογα του πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης των τραπεζών.

Η επιστροφή που έγινα στο τέλος Φεβρουαρίου θεωρήθηκε «λάθος μετά» και  διενεργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας -γέφυρα η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δέσμευση των ομολόγων από τον EFSF με την πρόνοια ότι παραμένουν για την ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση εγχώριων τραπεζών κατόπιν όμως αιτήματος της ΕΚΤ που αποτελεί και την εποπτεύουσα αρχή των συστημικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των παραπάνω χρημάτων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κρατικής «Bad Bank» η οποία για τη διαγραφή «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει όταν γινόταν η συμφωνία γέφυρα το Φεβρουάριο πως συμφωνεί με το 70% του υφιστάμενου προγράμματος. Άρα, οι πιστωτές ευελπιστούν πως αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορούν να δεχθούν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η τελική θέση των πιστωτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά η πρόθεση είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν οι FT.

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Γιατί δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε την επιστροφή των 10,9 δισ. του ΤΧΣ

FT: Τελεσίγραφα στη σκιά της στάσης πληρωμών – ΒΙΝΤΕΟ

Die Welt: Τελευταία προσφορά για την Ελλάδα

Ντέρμπι Ελλάδας – δανειστών σε σκληρό τερέν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ