Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού με την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει γράφει το Bloomberg σχολιάζοντας την παρέμβαση Τσίπρα στη Le Monde που κρούει κώδωνα κινδύνου στην ευρωζώνη.

H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εβδομάδα σκληρών αποφάσεων καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη σανίδα σωτηρίας φτάνουν στο τέλος του παιχνιδιού, με τους δανειστές να μη δείχνουν σημάδια υποχώρησης για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης των 7,2 δισ. ευρώ.

Τα εχέγγυα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, ενώ συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για  την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα, με την ΕΚΤ να ανοίγει τη βρύση της ρευστότητας κάθε φορά με το σταγονόμετρο.

Ο Α. Τσίπρας προειδοποιεί στη Le Monde η απόφαση για λύση είναι κρίσιμη για όλη την Ευρώπη: «Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: “Για ποιον χτυπά η καμπάνα;”».

Η μπάλα στην Αθήνα

Το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο, επισήμως, αυτή τη φορά ήρθε διά στόματος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ που είπε σε συνέντευξη στο ARD TV ότι η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας.

Ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρει πως ότι καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι πιστωτές συζητούσαν τη συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και θα διαρρήξει το αδιέξοδο που έχει αρθεί αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, μπορεί το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde» να ήταν γραμμένο σε οξείς τόνους και οι τεχνικές συνομιλίες να μην αποδίδουν καρπούς, ωστόσο η συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Μέρκελ και τον Ολάντ χαρακτηρίζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι ως «εποικοδομητική».

Σημεία εμπλοκής και νέα τηλεδιάσκεψη

Να σημειωθεί πως σήμερα θα υπάρξει και συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Βερολίνο, κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος.

Γράφει για τις συνομιλίες το Bloomberg: «Με τις συνομιλίες να βρίσκονται ήδη στο πέμπτο μήνα τους, οι πιστωτές αναζητούν συγκεκριμένες δράσεις σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και το φόρο επί των πωλήσεων. Ο Τσίπρας, όπως έγραψε και στο άρθρο του, δεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την παρέμβαση στις

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, είναι η επιμονή των πιστωτών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα κοντά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

 

Δείτε επίσης:

FT: Δυσκολεύει το deal η “έκρηξη” Τσίπρα

Ο Τσίπρας στη Le Monde: Δεν οφείλεται σε μας η μη επίτευξη συμφωνίας

ΗΠΑ: Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το… ελληνικό γιαούρτι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ