Ζιν: Τσίπρας – Βαρουφάκης σε ρόλο ” καλού και κακού”

Το κλασσικό μεγάλο παιχνίδι του «καλού και του κακού μπάτσου» παίζει η ελληνική κυβέρνηση με τον Αλέξης Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζει στο «Project-Syndicate» με άρθρο του ο Χανς Βέρνερ Ζιν επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo.

«Οι αναλυτές της «Θεωρίας των Παιγνίων» σαν τον Βαρουφάκη ξέρουν ότι το Σχέδιο Α’ δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να αναπτύξουν και ένα Σχέδιο Β’ προκειμένου να παίξει το ρόλο απειλής που σπρώχνει μπροστά στις διαπραγματεύσεις το Σχέδιο Α’», αναφέρει.

Στο ιδιότυπο παιχνίδι νεύρων στα σκληρά παζάρια Ελλάδας δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τον «καλό» που θέλει τη συμφωνία το Σχέδιο Α’, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης κάνει τον «κακό» που θέλει την ρήξη, ισχυρίζεται ο Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τακτική που εμφανίζει στο παζάρι ο «κακός» Βαρουφάκης έχει δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι το οξυμένο λαϊκό αίσθημα αντίστασης απέναντι στις, υποτιθέμενες, όπως λέει ο Ζιν, αδικίες των δανειστών. Το δεύτερο είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ανεβάζει το κόστος της άλλης πλευράς από σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, με το να μην περιορίζει την εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ο Ζιν, περιγράφει τα κεφάλαια που δίνει η ΕΚΤ και τον τρόπο που κινείται για να κρατάει την πρίζα στην Ελλάδα, καθώς συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων που έχουν φτάσει στο 79% του ΑΕΠ, προειδοποιώντας πως οι εγγυήτριες χώρες μπορεί να χάσουν τα δάνειά τους.

Συγκεκριμένα σημειώνει λέει «όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των Τσίπρα – Βαρουφάκη να συνεχίσουν το παιχνίδι, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του Ifo καταλήγει πως ο Βαρουφάκης είναι ένας έμπειρος αναλυτής της «θεωρίας των παιγνίων» αλλά ένας άπειρος πολιτικός, «δεν γνωρίζει πως να παίξει τα χαρτιά που έχει η Ελλάδα στα χέρια της». Αλλά όπως γράφει», καλύτερα να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη, «πριν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι με την κάβα».

Δείτε επίσης

Σοκ ESM- Το “ΕΚΑΒ” της Ελλάδας στρίβει στα “δομημένα ομόλογα”

Ζιν: Θα έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

FAZ: Τόσο κοστίζει η διάσωση της Ελλάδας για τη Γερμανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ