Σοκ ESM- Το “ΕΚΑΒ” της Ελλάδας στρίβει στα “δομημένα ομόλογα”

Την ώρα που συζητείται ανοιχτά ο ρόλος του ESM στη «σωτηρία» της Ελλάδας, το «ταμείο ευρω-διάσωσης» σχεδιάζει ανοίγματα σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Σύμφωνα με έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), για τη «σωτηρία» υπερχρεωμένων κρατών από τις δαγκάνες της χρεοκοπίας, τα οποία αποκαλύπτει το Reuters, ο ESM σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες των επενδύσεών του, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα χαμηλότερης βαθμολογίας.

Στην πράξη το ταμείο ευρω-διάσωσης στρίβει σε επιλογές πακέτο στυλ «δομημένων ομολόγων» που στην πράξη προκάλεσαν την κρίση η οποία δεν μπορεί ακόμα να ξεπεραστεί. Όχι μόνο στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετά το κραχ του 2007-8, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε παντού.

Ο ESM δικαιολογεί αυτή την επιλογή στις χαμηλές αποδόσεις καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από έγγραφα του ESM και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα οποία επικαλείται το Reuters.

Στα τέλη Μαρτίου, περισσότερο από το ήμισυ του καταβεβλημένου κεφαλαίου του ESM, ύψους 80 δισ. ευρώ, επενδύθηκε σε ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις, αναφέρει το Reuters. Οπότε για να μην έχει χαμηλά κέρδη, ο ESM θέλει να αλλάξει τις επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετείται σε πιο ριψοκίνδυνες «χάρτινες» αξίες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, θυμίζοντας τις επιλογές με το κυνήγι της ευφορίας στα «δομημένα ομόλογα» που στο τέλος άφησε πίσω της συντρίμμια.

Ρίσκο

Το θέμα έρχεται την ίδια στιγμή που στις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τους δανειστές κυριαρχεί ένα άνισο δούναι και λαβείν για τις παραχωρήσεις που είναι πρόθυμη να κάνει η Ελλάδα. Ο ESM παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το παζάρι, σχολίαζε πριν μερικές ημέρες ο Πολ Μέισον στο Channel 4. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, γράφει, τότε οι πολιτικοί θα μπορούν στη συνέχεια να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό που θα λάβει η χώρα καθώς και τρόπους αναδιάρθρωσης τους χρέους, με σκοπό την καταπολέμηση της λιτότητας.

«Σχετικά με αυτό το ζήτημα, μία από τις επιλογές που συζητείται είναι η συγκέντρωση των μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΣΜ), απαλλάσσοντας πιθανώς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από την έκθεση στο χρέος της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Μέισον.

«Σκοπός αυτής της πρότασης είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους την οποία θα μπορεί να εγκρίνει το ΔΝΤ και η κατάργηση της σύγκρουσης συμφέροντος ανάμεσα στον ρόλο της ΕΚΤ ως ύστατο δανειστή και στο ρόλο της ως πρωταρχική κινητήρια δύναμη, που μπορεί να καταστρέψει ή να θεραπεύσει τις τράπεζες του κράτους που έχει δανείσει», καταλήγει το άρθρο.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ έγραφε “μεταρρυθμίσεις” πρώτα και μετά χρήμα, σε άρθρό του στο γερμανικό περιοδικό Focus: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, παίζει με το μέλλον της χώρας. Τότε θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος οι θυσίες των Ελλήνων να αποβούν μάταιες»…

Δείτε επίσης:

Ρέγκλινγκ: “Μεταρρυθμίσεις” και μετά χρήμα

Τα τρία στοιχήματα του Βαρουφάκη

Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Ντράγκι για “μόλυνση Grexit”

ΕΚΤ: Στο ζενίθ το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας – Όλη η έκθεση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ