• Bloomberg: Γιατί μισούν τόσο τον Πολ Τόμσεν στην Ελλάδα

  10:19 πμ, Τετάρτη 27 Μάι 2015 10:19 πμ, Τετάρτη 27 Μάι 2015

  Ο 60χρονος Δανός, Πολ Τόμσεν, επικεφαλής πλέον στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ, μπορεί άνετα να πάρει το βραβείο του «πιο μισητού ανθρώπου» στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg. Γιός μπακάλη σε πολύτεκνη οικογένεια, αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να κάνει τον σκληρό αναλαμβάνοντας τις δύσκολες αποστολές.

  Ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Ααμπένραα της Δανίας, μια πόλη 16.000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον τομέα των Οικονομικών και όπως θυμάται ο τότε καθηγητής του Νιλς Θίγκεσεν, ήταν ένας εργατικός, επίμονος και ήσυχος φοιτητής. Μάλιστα, είναι παροιμιώδης σε όλους η αντοχή του στις συζητήσεις, καθώς μπορεί να κάτσει μέχρι να χαράξει και να συζητάει σε ένα τραπέζι χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης. Έτσι, έκανε και σε εκείνη τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρει το Bloomberg.

  Πολλά πράγματα άλλαξαν γι' αυτόν από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Bloomberg: «Η αποτυχία της τότε κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, άνοιξε το δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αντί να διαπραγματεύεται στην Αθήνα, ο Τόμσεν βρέθηκε να συζητάει με μια ομάδα αρχάριων, των οποίων οι ηγέτες είχαν παρομοιάσει τους όρους που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα με ''δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό''.

  Αρχιτέκτονας της ευρω-λιτότητας...

  Τώρα, ο Δανός οικονομολόγος κρατά ακόμη το θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που τα οικονομικά του σχέδια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ. Και αυτή τη φορά η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και η αξιοπιστία του Ταμείου κρέμονται από μια κλωστή, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στην Αθήνα».

  Ο Τόμσεν θεωρείται από εκείνους τους συμβούλους που έχουν βοηθήσει στην αρχιτεκτονική της ευρω-λιτότητας και έχει στενή σχέση με τα «πακέτα σωτηρίας» προς την Ελλάδα από το 2010, οπότε και εκπροσωπούσε το Ταμείο στη λεγόμενη Τρόικα.

  ... με προαγωγή

  Ο Τόμσεν, εκείνο το διάστημα προήχθη στην ιεραρχία του ΔΝΤ και αίφνης βρέθηκε να διευθύνει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ. Στο βιογραφικό του υπάρχουν η «διάσωση» της Πορτογαλίας και της Ισλανδίας, ενώ έχει αποσπαστεί κατά καιρούς στη Ρωσία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια που προσέφερε το ΔΝΤ στην Ουκρανία.

  Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ, μετά το σοκ με τη Lehman Brothers, ανησύχησαν αρκετά με την Ελλάδα θεωρώντας πως θα μπορούσε να έχει σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις αν χρεοκοπούσε. Αυτά το 2010, όταν το Ταμείο θεωρούσε πως με τις περικοπές θα κάνει την Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική. Κάτι που δεν συνέβη και η χώρα έπεσε σε μια βαθιά ύφεση και τροφοδότησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, υπογραμμίζει το Bloomberg.

  Ένας πρώην συνάδελφός του Τόμσεν στο ΔΝΤ, ο Ασόκα Μόντι, είχε γράψει προ καιρού ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια την ευθύνη του για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της. Γράφει το Bloomberg: «Υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν θα λυγίσουν τελικά ή θα διασχίσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

  Ο ρόλος του στην Αθήνα έγινε αντικείμενο περιφρόνησης, αναφέρει το άρθρο, και οι περικοπές των δαπανών μαζί με τις αυξήσεις φόρων πυροδότησαν μια σειρά από διαδηλώσεις. Το 2013, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που πετούσε κέρματα στον Τόμσεν κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο Οικονομικών. Τώρα, έχει 24ωρη προστασία και κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα τον ακολουθούν πάντα σωματοφύλακες, έπειτα από τη σύσταση της αστυνομίας.

  Δόση

  «Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχουν οι οικονομικοί στόχοι μιας χώρας. Είμαστε ένα ρεαλιστική ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg News. «Αλλά θα πρέπει, επίσης, να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις οικονομικές πραγματικότητες. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να δούμε τι έχουμε κάνει. Και εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε τα κράτη μέλη μας με τον ίδιο τρόπο και ότι οι κανόνες μας ισχύσουν ομοιόμορφα».

  Το ζητούμενο είναι τώρα αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, με τον Τόμσεν να έχει δηλώσει πρόσφατα πως το ΔΝΤ δεν περιμένει να συμβεί ένα Grexit, ωστόσο, πλέον, η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένη... με το φάντασμα της Lehman Brothers να πλανάται ακόμα πάνω από το κεφάλι του.

  Δείτε επίσης

  Τσίπρας σε Λιου: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ τον Ιούνιο - ΒΙΝΤΕΟ

  Ιγνατίου: Ο Τόμσεν δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη χρεοκοπία - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα