• "Η Task Force δεν πρόσφερε κάτι στο ΕΣΠΑ"

  1:15 μμ, Τρίτη 26 Μάι 2015 1:15 μμ, Τρίτη 26 Μάι 2015

  «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ. Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31/12/2014 ανερχόταν άνω του 85%».

  Αυτό υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) σε ανακοίνωσή του με την οποία διαμαρτύρεται για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας κυβέρνησης ΕΕ για το θέμα.

  Ο σύλλογος ζήτησε συνάντηση το συντομότερο δυνατόν από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά για την υπό σύσταση Κοινή Ομάδα Εργασίας και διότι εκτιμά ότι επιχειρείται απαξίωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της χώρας, μέσω ενός νέου μηχανισμού επιτήρησης.

  Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι "μόνο η υποχρηματοδότηση των έργων μπορεί να δυναμιτίσει την υπερπροσπάθεια που επί 20ετίας καταβάλουμε ως εργαζόμενοι, καθώς σήμερα η ολοκλήρωση των έργων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκαιρη καταβολή των οφειλόμενων δόσεων αποπληρωμής προς τους δικαιούχους. Η χρηματοδότηση της χώρας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι η μόνη που καταβάλλεται απρόσκοπτα και αδιάκοπα προς το δημόσιο ταμείο, με τελευταία την πληρωμή του Μαρτίου 2015 ύψους περίπου 185 εκ. ευρώ. Όπου λοιπόν υπάρχουν καθυστερήσεις, αυτές οφείλονται αποκλειστικά σε καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση των έργων".

  Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου θα έπρεπε να κινούνται προς την κατεύθυνση της έκδοσης των προβλεπόμενων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στο νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), στη συγκρότηση και στις αρμοδιότητες των νέων υπηρεσιών διαχείρισης, στη διαφάνεια στη διαδικασία τοποθετήσεων του προσωπικού, στις κρίσεις για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  "Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ΕΣΠΑ και στη ΜΟΔ γνωρίζουμε ότι οι χρυσοπληρωμένοι (με τα λεφτά της Τεχνικής Βοήθειας και του ΕΣΠΑ) υπάλληλοι της ακόμη τυπικά υφιστάμενης Τask Force, δεν πρόσφεραν το παραμικρό σε τεχνογνωσία στο ΕΣΠΑ. Αντίθετα συνέβαλαν στην κατασπατάληση των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας, λέγοντας πράγματα που όλοι γνωρίζαμε και τους αντιμετωπίζαμε ως τμήμα της ντροπιαστικής επιτήρησης και των μηχανισμών επιβολής των μνημονιακών πολιτικών και των συμφερόντων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας" όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

  Υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά μηχανισμός συντονισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης του ΕΣΠΑ, λέει ο σύλλογος, στελεχωμένος, από υψηλών προσόντων υπαλλήλους της ΜΟΔ και του δημόσιου τομέα που - παρότι είδαν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται παράνομα επί μία πενταετία- εργάζονται άοκνα χωρίς υπερωρίες, χωρίς επιδόματα, και έλαβαν συγχαρητήρια από επίσημα χείλη της ΕΕ (DG Regio) μόλις το Φεβρουάριο 2015.

  Δείτε επίσης

  Reuters: Διαλύεται η Task Force μετά την άρνηση της Αθήνας για συνεργασία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα