Όλα τα καυτά μέτωπα στο Brussels Group

Νέο γύρο συνομιλιών ξεκινά σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με το Brussels Group σε όλα τα καυτά θέματα που είναι ανοιχτά.

Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και των δανειστών θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των τεχνικών διαβουλεύσεων  με την πλευρά των δανειστών να ξεκαθαρίζει σε όλους του τόνους ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θέματα του τρέχοντας «προγράμματος προσαρμογής».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμμένουν στη συζήτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ζητώντας προτάσεις από την ελληνική πλευρά άμεσες λύσεις. Η εμμονή αυτή οφείλεται όχι μόνο στο ΔΝΤ και τις έμμεσες πιέσεις του Βερολίνου αλλά και στο γεγονός ότι τα δύο αυτά θέματα θεωρούνται «δομικά» για το ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να συμφωνηθούν για να ολοκληρωθεί.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης η εντολή ήταν σαφής. Η ελληνική αποστολή η οποία θα περιλαμβάνει και υπηρεσιακούς παράγοντες κυρίως από το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις αλλά να μην αγγίξει τις «κόκκινες γραμμές».

Στο τραπέζι πέφτουν ξανά το δημοσιονομικό κενό του 2015 και οι στόχοι μέχρι και το 2018,  το θέμα του ΦΠΑ, οι εκκρεμότητες για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις παρότι στα δύο αυτά θέματα οι διαφορές που εντοπίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι μεγάλες κυρίως  στρατηγικού χαρακτήρα.

Δείτε επίσης

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση

Τα αγκάθια στο δρόμο του Τσίπρα προς το συμβιβασμό

Φίλης: Δεν θα πάμε σε ρήξη – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ