“Η μοίρα της Ελλάδας στα χέρια του Τσίπρα στη… σκιά του Grexit”

Στα χέρια του Τσίπρα βρίσκεται η μοίρα της Ελλάδας, γράφει ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μινχάου. Σημειώνει πως εάν η συμφωνία που προσφέρουν οι δανειστές της Ελλάδας είναι λογική, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να την αποδεχθεί.

Εάν πει “όχι” ο Τσίπρας, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και μπορεί να αποχωρήσει και από την ευρωζώνη, λέει ο Β. Μινχάου, ο οποίος επικεντρώνει στα οικονομικά υπογραμμίζοντας πως κανένας επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα όσο υπάρχει η απειλή του Grexit.

Αναλύει τα οικονομικά κριτήρια τα οποία πιστεύει πως θα πρέπει να θέσει ο Τσίπρας για να αξιολογήσει την προσφορά:

Στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν οι δανειστές θεωρεί κρίσιμη μεταβλητή είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τα χρήματα δηλαδή που έχει η χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι πολιτικά βιώσιμα. Η αβεβαιότητα για την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών ήταν που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  Πρόσφατα άκουσα έναν ειδικό στο ζήτημα να ισχυρίζεται ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% είναι επαρκές. Οι Έλληνες έχουν απαιτήσει 1,5% που είναι ένα λογικό σημείο εκκίνησης για συζητήσεις. Ένα από τα επονομαζόμενα non papers που κυκλοφορεί μεταξύ των διαπραγματευτών κάνει λόγο για 3,5% που μου φαίνεται υπερβολικά υψηλό. Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% που απαιτούνταν από το 2016 και μετά στην προηγούμενη δανειακή συμφωνία, είναι ξεκάθαρη κοροϊδία. Οι λανθασμένοι ελληνικοί χειρισμοί έφεραν την κρίση του 2010 αλλά οι δανειστές ευθύνονται για το υφιστάμενο χάος, επιμένοντας σε ένα οικονομικά παράλογο πρόγραμμα προσαρμογής», σημειώνει.

«Δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ παράγεται και καταναλώνεται εντός της χώρας. Εάν πιέσεις μια τέτοια οικονομία σε υπερβολική λιτότητα κατά τη διάρκεια ύφεσης, παραμένει παγιδευμένη. Το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη έπρεπε να είναι το τέλος της λιτότητας. Γι’ αυτό και ούτε το Grexit δεν αποτελεί απαραιτήτως μια λύση, καθώς ενδέχεται να επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή», εξηγεί.

«Η Ελλάδα, αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, δεν θα μπορεί να εμφανίσει έλλειμμα. Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί τώρα είναι αυτό που θα έπρεπε να συμβεί το 2010 και το 2012, όταν συμφωνήθηκαν οι δυο ελληνικές διασώσεις. Θα έπρεπε να επιτραπεί στην Αθήνα να χρεοκοπήσει. Αντί για αυτό, οι πιστωτές πρόσφεραν μια ανορθόδοξη συμφωνία: Σε βοηθάμε να ανακυκλώνεις το χρέος σου, θα εμφανίσεις υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον».

Πιθανότητες

Επίσης, θέτει το ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν παρουσιαζόταν στον ο Α. Τσίπρας ξανά μια τέτοια επιλογή και δεχόταν; Απαντά πως η Ελλάδα θα επιβίωνε αυτό το καλοκαίρι χωρίς χρεοκοπία, αλλά θα χρειαζόταν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, εν μέρει επειδή τα οικονομικά της έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο. Η πιθανότητα εκτροχιασμού μιας τέτοιας διαδικασίας σε κάποια χρονική στιγμή είναι υψηλή. Πριν από έναν χρόνο, δούλεψε το κόλπο «παράταση και προσποίηση», όπου οι κυβερνήσεις ή οι τράπεζες δίνουν δάνεια γνωρίζοντας ότι δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. Πιστεύουν όντως, όμως, ότι μπορούν να επαναλάβουν το ίδιο κόλπο;

Ο Β. Μινχάου λέει πως αμφιβάλλει και εκτιμά πως υπάρχουν τρία σενάρια ανάκαμψης. «Πρώτον, η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει μια αξιόπιστη συμφωνία, με λογικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί πολιτική στήριξη από τον κ. Τσίπρα, την ελληνική βουλή και την ελληνική κοινωνία. Δεύτερο, να επιτραπεί  στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, με τους δανειστές να σταματούν τις επιπλέον «ενέσεις» δανεικών προς τη χώρα και την ευρωζώνη να αναλαμβάνει την τύχη των ελληνικών τραπεζών… Άλλωστε τυχόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ήταν η αιτία που θα οδηγούσε σε ένα Grexit. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς τις ελληνικές ανησυχίες θα ήταν το ίδιο το Grexit».

 Ο ίδιος καταλήγει πως δεν είναι υπέρ αυτής της επιλογής. «Όμως οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι πιο παράλογο από το να επιβάλλουν περαιτέρω λιτότητα».

Δείτε επίσης:

Deutsche Welle: Brexit και Grexit ξηλώνουν το πουλόβερ

Η Μέρκελ θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ