Financial Times: Πόσο κοστίζει το Grexit στην Ευρώπη

Tο κόστος ενός Grexit για την Ευρώπη μετρούν στη διαμάχη Ελλάδας – δανειστών οι αναλυτές στις διεθνείς αγορές, όπως παρουσιάζει η εφημερίδα Financial Times (FT).

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα φτάσουν σε συμφωνία» έγραψε σε έκθεση ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS. «Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος μιας αποτυχίας και ενός Grexit, δεν πρέπει να υποτιμάται».

Η ταμειακή κατάσταση της κυβέρνησης παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης. «Η χρεοκοπία χωρίς Grexit δεν μπορεί να είναι ένα σταθερό σημείο ισορροπίας», είπε. Μια χρεοκοπία της Αθήνας στις εγχώριες υποχρεώσεις της, με την μορφή της καταβολής υποσχετικών τίτλων (IOUs) στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, πιθανότατα θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη.

Η άρνηση αποπληρωμής του ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πυροδοτούσε μια αυτόματη χρεοκοπία σε άλλες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα έπρεπε να αποφασίσει αν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, αφήνοντας περιθώρια στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν τα στραβά μάτια.

 

Χαράτσι στις δαπάνες

H Σίβια Μέρλερ, οικονομολόγος στο Bruegel, έχει υπολογίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σφοδρής μείωσης στις δημόσιες δαπάνες, κυρίως μέσω καθυστερήσεων στην εξόφληση προμηθευτών.

Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους το καλοκαίρι, με υποχρεώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 6,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Περισσότερα από τα 7,2 δισ. ευρώ που είναι στο επίκεντρο της διαμάχης για την τελευταία δόση του τρέχοντας προγράμματος.

«Μια χρεοκοπία προς το ΔΝΤ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις αλλά μπορεί να είναι εφικτή» είπε η Mέρλερ. Αντίθετα, μια χρεοκοπία προς την ΕΚΤ θεωρείται η πιο αναξιόπιστη επιλογή. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα και οποιαδήποτε απόφαση να κλείσουν οι κάνουλες της ρευστότητας θα είχε ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

«Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τον ELA» είπε ο Γιάννης Μανουηλίδης, στέλεχος στην νομική εταιρεία Allen & Overty. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τις γραφές και να πάρει μια απόφαση».

Πηγή: FT

Δείτε επίσης

Bloomberg View: Δυο γραμμές για την έξοδο από την κρίση

Η γερμανική Sueddeutsche βλέπει συμφωνία μέσα από παράταση

Μέρκελ-Ολάντ: Δεν έχετε άπειρο χρόνο, τελειώστε με τη συμφωνία

Μηλιός: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες – ΦΩΤΟ

Capital Economics: Η συμφωνία δεν απομακρύνει το ρίσκο Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ