Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει την χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ζητήσει την αύξηση του ανώτατου ορίου του Μηχανισμού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στα 81 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή κρίνεται συμβατή με την συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι εκροές που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι υπάρχει μία σχετική επιβράδυνση του φαινομένου.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συζητηθεί και το καθεστώς των εγγυήσεων που είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA. Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις επ΄ αυτού και συγκεκριμένα αν προχωρήσει τελικά η ΕΚΤ στην αλλαγή του πλαισίου αυτού οδηγώντας εν τέλει στην μείωση του ανώτατου ορίου του ELA που μπορεί να χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής η ΕΚΤ εξετάζει ν΄ αυξήσει το “κούρεμα” που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, διευθύνοντας όμως παράλληλα την γκάμα των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στο ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών μέσω του ELA.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποφασίζει η ΕΚΤ για τον ELAΒαρουφάκης: Λύση θα υπάρξει αν θέλουν οι δανειστές

Ζητούν μέτρα 6,5 δισ. ευρώ“Βόμβα” Σόιμπλε: Προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ