Οι διαπραγματεύσεις καθορίζουν τη στάση της ΕΚΤ για τον ELA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει ξανά σήμερα για τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και το «κούρεμα» των εγγυήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής στη Ρίγα αύριο και μεθαύριο, αναφέρουν ρεπορτάζ στον διεθνή οικονομικό τύπο.

«Είναι πολύ απλό: η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι η μοναδική που τραβά την πρίζα στην Ελλάδα ρευστού από την Ελλάδα όταν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις  είναι σε εξέλιξη», σημειώνει ο Μάρκο Βάλι οικονομολόγος στην UniCredit στο Μιλάνο, στο Bloomberg. «Όσο η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παραμείνει φερέγγυα, ενδεχομένως να πάρει περαιτέρω «πακέτο βοήθειας» από την ευρωζώνη, τότε θα μπορούσε να δοθεί χρηματοδότηση μέσω του ELA. Εάν αυτή η πιθανότητα εξαφανιστεί, τότε θα πρέπει να σταματήσουν».

 

Το ίδιο σημειώνει και ο Τζέιμς Ντίξον, οικονομολόγος στο Oxford Economics του Λονδίνου: «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει τη διασωλήνωση. Εάν χαλάσει η πρόοδος στις πολιτικές συνομιλίες η ΕΚΤ θα πράξει ανάλογα»

Το Bloomberg επαναφέρει στη συζήτηση το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας: χωρίς τα χρήματα από τους δανειστές, η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει λόγω χρέους. Την ίδια στιγμή, η φερεγγυότητα της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με το τραπεζικό σύστημα καθώς υπάρχουν περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ που κατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε έντοκα γραμμάτια.

Η ΕΚΤ βλέποντας τη συνεχόμενη εκροή καταθέσεων δίνει τον ELA για να καλύψει τις απώλειες και μέχρι στιγμής το ύψος της βοήθειας έχει φτάσει στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους όρους του παρόντος προγράμματος, αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει ως τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γεράκια

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνουν πως στην ΕΚΤ τα «γεράκια», οι σκληροί, κυρίως από τη Γερμανία πιέζουν για αυστηρή στάση προς την Ελλάδα, με τίτλο: «Η ΕΚΤ παγιδευμένη στην πολιτική, αντιμέτωπη με μια ψηφοφορία για τα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδας».

«Η ΕΚΤ υποτίθεται πως είναι εκτός πολιτικής, αλλά στην πράξη επηρεάζεται από την κυρίαρχη πολιτική στην ευρωζώνη», πρωτοστατώντας στις εκβιαστικές μεθόδους μέσω της κάνουλας ρευστότητας των τραπεζών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε ότι αφορά τον ELA, οι FT θεωρούν ότι τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού, θα αποτελεί ένα πιο σκληρό μέτρο. «Μερικά από τα «γεράκια» του διοικητικού συμβουλίου έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι μια πτώχευση της Ελλάδας που θα ακολουθηθεί από έξοδο από την νομισματική ένωση, θα άφηνε τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να «πληρώσουν τη νύφη».

Το αρχιγεράκι Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank έχει κάνει σαφή τη θέση του, όταν δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι δεν ήταν η δουλειά της ΕΚΤ να παράσχει χρηματοδότηση απλώς για να αγοράσει περισσότερο χρόνο μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της».

 

Η εφημερίδα πάντως καταλήγει αναφέροντας ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία και μεταξύ των μετριοπαθών ότι τελικά οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ θα είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να βγάλουν την Ελλάδα από την νομισματική ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, φτάνοντας από 78,9 σε 80 δισ. ευρώ περίπου. Με βάση τη νέα αύξηση, το περιθώριο ρευστότητας των τραπεζών ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στους κόλπους των αναλυτών πάντως έχει αρχίσει η… σπέκουλα για τις ημερομηνίες που τελειώνει το χρήμα προς τις τράπεζες, με δυο δημοσιεύματα στο Bloomberg χθες.

Δείτε επίσης:

Bloomberg Intelligence: Πόσο ρευστό έχει η Ελλάδα

Η γραμμή ρευστότητας της Ελλάδας στα μόνιτορ των αναλυτών – ΦΩΤΟ

Handelsblatt: Η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα της ρευστότητας για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ