Δηλώσεις Κερέ για την “ποσοτική χαλάρωση” ρίχνουν το ευρώ

Νέες ισχυρές απώλειες σημειώνει το ευρώ μετά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ για ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (“εκτύπωση” χρήματος) στη σκιά της αστάθειας στην αγορά ομολόγων οι τιμές των οποίων έπεσαν απότομα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 1,2% αυτή τη στιγμή έναντι του δολαρίου στα 1,1177 δολάρια, ενώ καταγράφει νέο χαμηλό εβδομάδας έναντι του ιαπωνικού γεν στα 134,18 γεν. Έναντι της βρετανικής λίρας το ευρώ σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,94% στις 0,7156 λίρες. Μικρότερη η πτώση σε σχέση με το ελβετικό φράγκο που περιορίζεται στο 0,48% και την αντίστοιχη ισοτιμία στα 1,0426 φράγκα.

Το πρόσφατο selloff στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ήταν μια φυσιολογική διόρθωση, όμως η ταχύτητα της προσαρμογής είναι ανησυχητική και δείχνει «ακραία αστάθεια» στην αγορά, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ, η οποία αγοράζει μηνιαίως τίτλους ύψους 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξήσει «ελαφρά» τις αγορές τον Μάιο και τον Ιούνιο λόγω της χαμηλής ρευστότητας που παρατηρείται στις αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως οι προσαρμογές αυτές δεν σχετίζονται με την αστάθεια στην αγορά ομολόγων.

«Δεν βλέπω την πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές των γερμανικών 10ετών ομολόγων και άλλων κρατικών ομολόγων ως λόγο ανησυχίας, από την άποψη ότι αντανακλά μια διόρθωση της αγοράς», σημείωσε ο Κερέ, προσθέτοντας πως «η ταχύτητα της αντιστροφής είναι αυτή που με ανησυχεί περισσότερο. Μετά από αρκετά παρόμοια επεισόδια, είναι ένα ακόμα περιστατικό ακραίας αστάθειας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που δείχνει σημάδια μειωμένης ρευστότητας».

Δείτε επίσης

Κόντρα Βαρουφάκη – Ντράγκι για την “ποσοτική χαλάρωση”

Financial Times: Καμπανάκι Ντράγκι προς κεντρικούς τραπεζίτες

Κερέ: “Δύσκολο” να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ