Financial Times: Ορεκτικό για τους δανειστές οι δόσεις Ιουνίου

Αφού περιγράφει μια χώρα ως επιχείρηση, ανάλυση στην εφημερίδα Financial Times, αναφέρεται ξανά στην απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την άβυσσο καλώντας να γεφυρωθεί το χάσμα πριν είναι πολύ αργά, επαναφέροντας το Grexit.

Σημειώνει πως το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ τον Ιούνιο, με τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου «είναι ένα απλό ορεκτικό σε σύγκριση με τα 3,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Η Αθήνα «χρειάστηκε να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να τα καταφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως να βάλει χέρι στα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και να χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό της λογαριασμό στο ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο», αναφέρουν οι FT και περιγράφει μόνο δύο λόγους για αισιοδοξία που σηκώνουν αρκετή συζήτηση:

Πρώτον, «όσο δυσθεώρητα και αν φαίνονται τα χρέη της Ελλάδας στην Αθήνα, είναι υπερβολικά μικρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μόλις το 2% της ευρωζώνης». Ακόμα υποστηρίζει κι αν υπάρξει στάση πληρωμών ή καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων, το ελληνικό χρέος δεν απειλεί την ευρύτερη οικονομία. «Οι ισχυρισμοί ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με «μια στιγμή Lehman» είναι εντελώς άστοχοι», αναφέρει..

Δεύτερον, «η Ελλάδα θυμίζει μια τυπική επιχείρηση που παλεύει να επιβιώσει. Οι πιστωτές της, όπως ένα τραπεζικό κονσόρτσιουμ, είδαν ότι τα συμφέροντά τους να ευθυγραμμίζονται με αυτά της χώρας της οποίας αναδιάρθρωσαν το χρέος, με αντάλλαγμα την επιδιόρθωση της οικονομία της και την περικοπή δαπανών και σπατάλης… με τα πλεονάσματα, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος… όλα τα στοιχεία του σχεδίου αυτού έχουν τιναχτεί στον αέρα».

Το κυριότερο, στην Αθήνα «ένας απρόθυμος μεταρρυθμιστής αντικαταστάθηκε από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεδομένης της βλάβης που θα προέκυπτε από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίζουν να πιέζουν για την επίτευξη της. Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος στα ευρωπαϊκά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά απλά θα άλλαζε την μορφή τους. Αν και ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τείνουν ακόμα προς ένα «Grexit», η ηγεσία του κόμματος πρέπει να καταλάβει πως αυτό θα καταδίκαζε τα σχέδια του», επισημαίνει.

«Πέρασαν πέντε καυτά χρόνια στα οποία επενδύθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό σχέδιο σε τροχιά. Η τρομακτική κατάρρευση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα είναι ήδη μια μεγάλη τραγωδία. Θα ήταν ακόμα πιο τραγικό αν όλες αυτές οι θυσίες έγιναν τελικά για το τίποτα».

Δείτε επίσης

Στα 25 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ως το τέλος του χρόνου

Financial Times: Οι αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε ρήξη

Financial Times: Λύση μια συνεργατική στάση πληρωμών της Ελλάδας

Λαφαζάνης: Δεν κάνουμε πίσω στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

Ελ Εριάν: Ποιοι φοβούνται δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Guardian: Η Ελλάδα καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ