Πώς το “σύνδρομο χρέους” Ελλάδας – ΕΕ χτυπά την Κίνα

«Η Κίνα έχει πρόβλημα χρέους και μοιάζει με την κατάσταση που επικρατεί με την Ελλάδα στην Ευρώπη», σχολιάζουν αναλυτές στην εφημερίδα Financial Times. «Η ΕΕ συνεχίζει να δανείζει χρήμα στην Ελλάδα με την ελπίδα πως κάποια μέρα η οικονομία θα ανακάμψει και το χρέος θα εξοφληθεί».

Αλλά μπορεί για την Ελλάδα να υποστηρίζουν ορισμένοι ότι μπορεί να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, στην τρομακτική σκιά του συνδρόμου της Lehman Brothers, αλλά μια κατάρρευση του κινέζικου γίγαντα θα είναι σαν να “πέφτει ελέφαντας από το ποδήλατο”, θα συγκλονίσει.

Το Πεκίνο έχει διατάξει τις τράπεζες να στηρίξουν έργα των τοπικών επαρχιακών κυβερνήσεων παρά την αφερεγγυότητά τους, σε μια τελευταία προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη  η οποία μπαίνει ταχέως στο ψυγείο, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες την αντιμετώπιση του βουνού χρέους που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι κινέζικες αρχές είπαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρήσουν τη ροή χορήγησης δανείων σε έργα των τοπικών κυβερνήσεων και δήμων, ακόμη κι αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν κεφάλαια ή τόκους υφιστάμενων δανείων.

Η τακτική «επέκτεινε και υποκρίσου» που χρησιμοποιείται και για την Ελλάδα από την ΕΕ, έχει φτάσει το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων στην Κίνα στα 3,54 τρισ. δολ.

“Αρκετές από τις τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα έχουν ενδεχομένως πρόβλημα χρέους και αθέτησης πληρωμών, αλλά το Πεκίνο αρέσκεται να υποκρίνεται πως έχει πρόβλημα ρευστότητας και όχι χρέους και ζητούν από τις τράπεζες να συνεχίζουν να δανείζουν με την ελπίδα ότι οι οφειλέτες θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα κάποια μέρα», αναφέρει ο Σεν Λονγκ, οικονομολόγος στην Gavekal Dragonomics στο Πεκίνο.

«Η Κίνα έχει πρόβλημα χρέους και μοιάζει με την κατάσταση που επικρατεί με την Ελλάδα στην Ευρώπη: Η ΕΕ συνεχίζει να δανείζει χρήμα στην Ελλάδα με την ελπίδα πως κάποια μέρα η οικονομία θα ανακάμψει και το χρέος θα εξοφληθεί».

Μετά την κρίση του 2007-8 η Κίνα για να αποφύγει τα χειρότερα στη διεθνή δίνη προχώρησε σε ένα τεράστιο «πρόγραμμα τόνωσης» με κρατικό χρήμα, όπως σε όλον τον κόσμο, στο μεγαλύτερο πακέτο δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης στην ιστορία, μέσω «οχημάτων χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων» θυγατρικών των τραπεζών.

Το χρέος της Κίνας όμως εκτοξεύτηκε από το 130% του ΑΕΠ σε πάνω από 250% του ΑΕΠ σήμερα. Αναλυτές εκτιμούν πως στην ιστορία όποια χώρα έκανε τέτοιο άλμα στο χρέος βρέθηκε σε κρίση. Αρκετοί συγκρίνουν την ιαπωνική κρίση στα τέλη του ’90, όταν δεν διέγραψε χρέη, προχώρησε σε αγορές ομολόγων, εκτύπωση χρήματος, πτώση επιτοκίων και ανακύκλωση του χρέους που την οδήγησαν σε στασιμότητα για δυο δεκαετίες.

Δείτε επίσης:

DW: Ο Ρέντσι παλεύει με το “ελληνικό σύνδρομο”

DW: Γιατί φρενάρει η οικονομία της Γερμανίας

Τζιμ Ο’ Νιλ: Την Πρωταπριλιά η Ελλάδα στις BRICS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ