Telegraph: O ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει σε “αριστερή λιτότητα”

Οι ψυχροί αριθμοί και τα διαγράμματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί ότι ζητούν οι δανειστές της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

Με τίτλο «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι του ζητούν οι πιστωτές» η βρετανική εφημερίδα  αποτυπώνει τα εξής:

Τα καθαρά έσοδα της χώρας (φόροι) αυξήθηκαν 494 εκατομμύρια ευρώ (15,3% πάνω από τον μηνιαίο στόχο). Το πρωτογενές πλεόνασμα βασισμένο σε περικοπές δαπανών έχει φτάσει στα 2,1 δισ. ευρώ στο 4μηνο, έναντι στόχου για έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ουσιαστική αντιστροφή της κατάστασης, αναφέρει η Telegraph, με δεδομένο ότι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου τα φορολογικά έσοδα είχαν καταρρεύσει, καθώς υπό το φόβο ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την Ευρώπη, οι φορολογούμενοι είχαν «παγώσει» τις πληρωμές τους.

Το δημοσίευμα  κάνει λόγο για απαίτηση των πιστωτών προς την Αθήνα για περικοπές κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Αυτό που προσδοκά τώρα ο Τσίπρας είναι ένα οικονομικό θαύμα, καθώς έχει να πληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα 1,4 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Με δεδομένες τις απαιτήσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ έως το καλοκαίρι, που ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ για της διαπραγμάτευσης του τρέχοντος πακέτου, σε συνθήκες επιδείνωσης της ύφεσης.

Αυτό που ζητούν οι πιστωτές από την Αθήνα είναι να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της και να αυξήσει τα έσοδά της – αν επιθυμεί, φυσικά, να λαμβάνει βοήθεια μέσω του προγράμματος στήριξης.

 

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στην ύφεση.

«Η εκλογή της αριστερής κυβέρνησης έχει αναφερθεί ευρέως ως ο κύριος λόγος που η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί ξανά σε μια αναταραχή… η ανάπτυξη βρίσκεται σε κίνδυνο από την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τους όρους της σύμβασης λιτότητας», αναφέρει το άρθρο.

Δείτε επίσης:

Bloomberg View: Το κόστος μιας άνισης διαπραγμάτευσης

Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις

Financial Times: Βασικό εμπόδιο οι συντάξεις για συμφωνία

Financial Times: Το πλεόνασμα και η “αριστερή λιτότητα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ