Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψω συμφωνία αν δεν βγαίνει μαθηματικά – ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως δεν θα συμφωνήσει να διαιωνιστεί η «παγίδα αυστηρότητας», όπως είπε ο ίδιος με άλλα λόγια, τη «παγίδα λιτότητας», από το βήμα του Economist της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Τόνισε επίσης ότι θα αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία, εάν αποδειχθεί πως αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει μαθηματικά. Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει και συμφωνούμε σε αυτό με τους θεσμούς ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Στόχος μας είναι η συμφωνία να έχει διέξοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας για αυτό για μένα προέχει να μην συμφωνήσουμε σε όρους που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας ότι συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά όπως και συμφωνούμε με τους εταίρους ότι η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει.

Για το χρέος είπε πως «δεν είναι βιώσιμο , κακά τα ψέματα, θα πρέπει να το παραδεχτούμε,  να το πούμε με ευφημισμό, το ελληνικό χρέος πρέπει να σχεδιαστεί ξανά»

Για να φτάσουμε από το 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα το χρέος στο 139% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2019, θα πρέπει η οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 20% του ΑΕΠ, που σημαίνει μεγάλη μείωση δαπανών.

Για τις δόσεις είπε πως «τον Ιούλιο – Αύγουστο η κυβέρνηση θα κλιθεί να δανειστεί 6,7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τα ομόλογα που είχε δημιουργήσει ο Τρισέ και βρίσκονται στην ΕΚΤ του Ντράγκι σήμερα» και θα απομένει να εξοφληθεί συνολικά ποσό κοντά στα 27 δισ. ευρώ, σημείωσε. Και πρόσθεσε πως «για τους επόμενους μήνες αυτά τα ομόλογα θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον», υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ βέβαια αυτή την περίοδο σκέφτεται πως θα συνεχίσει την «ποσοτική χαλάρωση» κι αυτό αποτελεί «κόκκινη σημαία».

Για τα κόκκινα δάνεια είπε πως «θα πρέπει να ιδρυθεί μια εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων…  ώστε να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που να μην επιβαρύνει τους φορολογούμενος όπως το παρελθόν.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης στον Economist: Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι μισθοί στα 700 ευρώ

Reuters: Οι συμπάθειες της Ελλάδας στην Ευρώπη στερεύουν

Σημάδια αδυναμίας από τη Γερμανία στην ευρω-οικονομία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ