Moody’s: Το δολάριο και ο τουριστικός πόλεμος στο Αιγαίο

Η πτώση της ισοτιμίας των νομισμάτων της περιφέρειας, όπως η τούρκικη λίρα, δημιουργεί ανησυχίες και στην ελληνική οικονομία κυρίως στον τομέα του τουρισμού, καθώς τα τούρκικα παράλια ενδέχεται να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες τιμές, αναφέρουν αναλυτές σχολιάζοντας σχετική έκθεση της Moody’s

Η αύξηση της νομισματικής ισοτιμίας του δολαρίου καθιστά αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία ή η Νότια Αφρική, περισσότερο ευάλωτες σε ενδεχόμενη οικονομική αστάθεια, σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody’s.

Στην τριμηνιαία οικονομική εκτίμησή της, η Moody’s παρατηρεί ότι η αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική που ακολουθούν, αφήνοντας π.χ. ανέπαφα ή σταθερά τα επιτόκια, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η διαφοροποίηση αυτή στον προσανατολισμό των ακολουθούμενων νομισματικών πολιτικών, αντανακλά διαφορετική προοπτική στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και του πληθωρισμού, στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Moody’s αναμένει, στις χώρες της ομάδας G20 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2015 και 3% το 2016.

Ο βασικός φόβος της Moody’s στην προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εντοπίζεται στην απομάκρυνση οικονομικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στην τραπεζική οικονομία των ΗΠΑ, όπου και θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση κέρδους για τους επενδυτές. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδυτικές προοπτικές, αλλά και την οικονομική ρευστότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως π.χ. η Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλό επίπεδο των τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με την πτώση της νομισματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει (μεσοπρόθεσμα) την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, για την οποία η Moοdy’s εκτιμά ότι θα έχει οικονομική ανάπτυξη 1,5% το 2015 και το 2016.

Δείτε επίσης

Οι Γερμανοί τουρίστες δεν θέλουν μόνο ήλιο και θάλασσα…

Κουντουρά: Επιδίωξή μας είναι η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ