Σημάδια αδυναμίας από τη Γερμανία στην ευρω-οικονομία

Η ευρωζώνη μετρά τις αναπτυξιακές δυνάμεις της, μέσα στο “ελληνικό δράμα”, αλλά τα στοιχεία είναι διφορούμενα. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δυο μεγαλύτερες ευρω-οικονομίες, η εικόνα είναι ενδεικτική.

Η Γερμανία απογοήτευσε, είχε ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ, μικρότερη από το αναμενόμενο (0,5%). Πρόκειται για μεγάλη πτώση από το 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική επίδραση στο γερμανικό ΑΕΠ. Η άνοδος των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών, στη σκιά της σημαντικής επιβράδυνσης στην Κίνα που είναι σημαντικός εξαγωγικός πόλος της Γερμανίας, ενώ πίεση είχαν και οι εξαγωγές στις χώρες της ευρωζώνης.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολο αναπτύχθηκε πιθανόν με ρυθμό 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ενώ είχε αυξηθεί 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η Eurostat θα ανακοινώσει στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5%. Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε 0,2% στα 1,1233 δολάρια, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,66%.

 

Η Γαλλία είχε συγκρτικά καλύτερη επίδοση με ανάπτυξη 0,6%, όμως οι επενδύσεις συνέχισαν να υποχωρούν για έβδομο διαδοχικό μήνα, με τις εξαγωγές να μειώνονται και τις εισαγωγές να ενισχύονται, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή.

Η αναιμική ακόμα αύξηση του ΑΕΠ στηρίχθηκε περισσότερο στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Η οικονομία της Φινλανδίας κατρακύλησε στην ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 0,1% το α’ τρίμηνο φέτος, ύστερα από πτώση 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Δείτε επίσης:

Ευρωζώνη- Αδύναμο ξεκίνημα της ανάπτυξης το β’ τρίμηνο

Bloomberg: Σχέδιο ευρω-ασπίδα από το Grexit

Ζιγκ ζαγκ, γκαπ

Sueddeutsche: Η Ελλάδα… πειραματόζωο για τη λιτότητα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ