ΟΟΣΑ: Αδύναμη η Ελλάδα σε διεθνή ανομοιογένεια

Υποτονική πορεία και τάσεις περαιτέρω διολίσθησης εμφανίζουν οι οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα σε περιβάλλον διεθνούς ανομοιογένειας και αστάθειας.

Οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες (CLI), σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν σημεία καμπής στις οικονομίες, υποδηλώνουν σταθεροποίηση στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς και στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ινδία, είπε ο οργανισμός.

«Στην ευρωζώνη, η αναπτυξιακή δυναμική συνεχίζει να ενισχύεται, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία. Ενδείξεις χαλάρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής εμφανίζονται στις ΗΠΑ, αν και ίσως αντανακλούν προσωρινούς παράγοντες» ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που χρησιμοποιεί την τιμή 100 ως μακροπρόθεσμο μέσο όρο, οι τελευταίοι μηνιαίοι δείκτες CLI δείχνουν την αμερικανική οικονομία να υποχωρεί από το 98,8 στο 98,6 και την Κίνα από το 98,1 στο 97,9.

Η ευρωζώνη παραμένει σταθερή στο 100,7, με τη Γερμανία να διατηρείται στο 99,8, τη Γαλλία να αυξάνεται στο 100,8 από το 100,6 και την Ιταλία να ανεβαίνει στο 101,0 από το 100,9. Παράλληλα, η Ιαπωνία σημείωσε άνοδο στο 100,0 από το 99,9.

 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ παραμένουν υποτονικά στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Συνολικά υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης του οικονομικού δείκτη του ΟΟΣΑ, με την Ευρώπη να δείχνει συγκριτικά κάποια σημάδια βελτίωσης αλλά με αναιμικά χαρακτηριστικά παρά την εκτύπωση χρήματος με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα, έως το συνολικό ποσό των 1,1 τρισ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, όπως και στη Βρετανία, μια μικρή πτώση της ανάπτυξης της οικονομίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Ωστόσο, τα πραγματικά στοιχεία του 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση ήταν σαφώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 1%.

Η διαφορά οφείλεται στη μεγάλη μείωση των επενδυτικών δαπανών για έρευνα και παραγωγή στον κλάδο της ενέργειας, που προκάλεσε πτώση κατά 0,5% στα επίσημα στοιχεία. Η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών στον κλάδο της ενέργειας μάλλον θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η βελτίωση στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και στα πραγματικά εισοδήματα λογικά θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη, αναφέρει η JP Morgan.

Αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και λίγο περισσότερες από το 70% αυτών των επιχειρήσεων υπερέβησαν τις προβλέψεις, αλλά συγκριτικά με αρνητική πορεία στα κέρδη.

Δείτε εδώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Δείτε επίσης

La Tribune: Οι πιστωτές θέλουν την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας

CNBC: Το ελληνικό δράμα μοιάζει με το ριάλιτι της Καρντάσιαν – ΒΙΝΤΕΟ

Bloomberg: Κέρδισε χρόνο ο Τσίπρας με την… πρίζα Ντράγκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ