Ολιβιέ Μπονφόν: Σχιζοφρένεια οι πολιτικές λιτότητας – ΒΙΝΤΕΟ

«Σχιζοφρένεια» και «κυνισμό» χαρακτηρίζει ο βέλγος διεθνούς φήμης οικονομολόγος και συγγραφέας, Ολιβιέ Μπονφόν, την εμμονή των θεσμών στις πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα.

Με αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι έχει ομολογηθεί σε πολλές επίσημες εκθέσεις των θεσμών ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τη λιτότητα και πως το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, επιμένουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

Ο Ολιβιέ Μπουφόν, ο οποίος έχει εκδώσει το βιβλίο «και αν δεν πληρώναμε το χρέος;» παρατηρεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνειζε απευθείας τα κράτη μέλη αποκλείοντας τη μεσολάβηση των ιδιωτικών τραπεζών, το ύψος του δημόσιου χρέους πολλών χρεωμένων κρατών όπως η Ελλάδα θα ήταν κατά πολύ μικρότερο.

Επίσης σημειώνει ότι η στάση των θεσμών «είναι απαράδεκτη» απέναντι σε ένα λογικό οικονομολόγο όπως ο κ.Βαρουφάκης ο οποίος επιμένει σε πολιτικές έξω απο εκείνες που γνωρίσαμε με τη λιτότητα.

«Είναι τελείως σαφές ότι για μένα, αλλά και για πλήθος άλλων οικονομολόγων στον κόσμο, που μελέτησαν την πολιτική λιτότητας, τα τελευταία 5 χρόνια όπου εφαρμόσθηκε στον πλανήτη, σε διάφορα επίπεδα, ότι δεν υπάρχει πουθενά εμπειρία που καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να πετύχει» υπογραμμίζει ο Ολιβιέ Μπονφόν και προσθέτει:

«Οι χώρες του τρίτου κόσμου που την εφάρμοσαν, περισσότερο από 20 χρόνια την πολιτική λιτότητας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Σε όλα τα επίπεδα, σε κοινωνικό, οικονομικό ή σε ότι αφορά στο δανεισμό τους. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο την λιτότητα είδαν τα χρέη τους να αυξάνουν . Και είναι η περίπτωση στην Ευρώπη από την κρίση του 2008».

“Καλός μαθητής”

Για τον Βέλγο οικονομολόγο «υπάρχουν γραφικά πολύ σαφή και στατιστικές που το δείχνουν και θα τα συμπεριλάβουμε στην έκθεση μας, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα σήμερα στην Ευρώπη που εφάρμοσε, με τον πιο επιθετικό και βίαιο τρόπο τις πολιτικές λιτότητας, και ήταν ο καλύτερος “μαθητής” να πούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών, της Επιτροπής της ΕΚΤ και των άλλων θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κοινωνική και οικονομική κατάσταση δραματική, με το χρέος της να έχει εκραγεί».

Για τον Ολιβιέ Μπουφόν που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος, η προσπάθεια συνέχισης της λιτότητας από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας δεν έχει καμία λογική βάση. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα είδος σχιζοφρένειας και κυνισμού, απαράδεκτη κατάσταση από την πλευρά των θεσμών. Διότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ, έχουν γράψει σε πολλές εκθέσεις τους τελευταίους μήνες, ότι οι ίδιοι γνώριζαν ότι οι πολιτικές που ζητούσαν να εφαρμοσθούν, δεν θα έφερναν αποτέλεσμα. Έτσι επαναλάμβαναν χρόνο με το χρόνο, και μήνα με τον μήνα, “δυστυχώς κάναμε λάθος”, και παρόλο που έκαναν λάθος το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να επιβάλουν στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική και δημοσιονομική δυσκολία, να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική».

Δείτε το βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Ελ Εριάν: Πιθανότητα 50% για στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Wall Street Journal: Το ΔΝΤ ανησυχεί για το “Βαλκανιζατέρ” των τραπεζών

ΕΕ: Τελειώστε με τη συμφωνία πριν σας τελειώσουν τα λεφτά

Βαρουφάκης: Έχουμε χρήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ