Financial Times: Κοκτέιλ-μολότοφ χρεοκοπία και Grexit

H ελάφρυνση χρέους, όρος που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με τη λέξη χρεοκοπία, είναι ακανθώδες ζήτημα μαζί με το Grexit, αναφέρει βασικό άρθρο στην εφημερίδα Financial Times.

Ελάχιστοι από πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρώπη θα δέχονταν νέα ελάφρυνση. Η χώρα από την πλευρά της υπόσχεται ότι θα πληρώσει ό,τι χρωστάει, με μπόλικη ασάφεια πότε και με ποιους όρους. Μόνο το ΔΝΤ βγήκε να υπονοήσει ότι η δραματική οικονομία της Ελλάδας μπορεί να φέρει αναπόφευκτη κάποια διαγραφή χρέους, αναφέρει το σχόλιο.

Μια προγραμματισμένη ελάφρυνση χρέους μπορεί να μην αποτελεί μέρος στα σχέδια κανενός, αλλά με τις απαιτήσεις που συσσωρεύονται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών -μισθοί, συντάξεις, πληρωμές στο ΔΝΤ- πιθανή χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, προσθέτει.

Ακόμα κι αν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα εξασφαλίσει την απελευθέρωση 7,2 δισ. ευρώ, η παράσταση θα αντέξει μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Οι αποπληρωμές στην ΕΚΤ τους επόμενους μήνες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ένα ακόμα πακέτο, για το οποίο μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για πανευρωπαϊκή συμφωνία.

Τo ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνει. Αν μπορεί να γίνει ανοιχτή συζήτηση για το Grexit, το ίδιο πρέπει να συμβεί και για μέτρα αναχρηματοδότησης τραπεζών που κινδυνεύουν από τη φυγή καταθέσεων, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή την εκκαθάρισή τους. Το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ελλάδα και το Eurogroup. Το μυαλό τους πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο πώς θα το αποφύγουν, καταλήγει το σχόλιο των Financial Times.

Δείτε επίσης

NYT: Διχάζει η μείωση του χρέους της Ελλάδας

FT: Οι δόσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεπερνούν το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ