FT: Οι δόσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεπερνούν το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ

Η αντιπαράθεση Ελλάδας και δανειστών είναι για την αποδέσμευση 7,2 δισ. ευρώ. Όμως, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περισσότερα τους μήνες που έρχονται, περιγράφει σχόλιο των Financial Times (FT), ενόψει και του Eurogroup.

Περιγράφει τα χρονοδιαγράμματα και τις σφιχτές προθεσμίες πληρωμών που σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, με αρχή την καταβολή 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την Τρίτη, ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup. Καμία αναπτυγμένη οικονομία δεν έχει πτωχεύσει απέναντι στο ΔΝΤ, που λειτουργεί ως “τελευταίο καταφύγιο” για τα 188 κράτη-μέλη του, λένε οι FT.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς το ΔΝΤ είναι δυσκολότερο τις επόμενες εβδομάδες

Η αντιπαράθεση Ελλάδας και δανειστών είναι για την αποδέσμευση 7,2 δισ. ευρώ αλλά η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περισσότερα τους μήνες που έρχονται. Τα 750 εκατ. της Τρίτης είναι η μεγαλύτερη πληρωμή που θα καταβάλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ έως τώρα φέτος. Υπάρχει μακρύ και καυτό καλοκαίρι μπροστά, γεμάτο άγχος, σημειώνουν οι FT.

 

Περισσότερα

Μόνο τον Ιούνιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ, ενώ οφείλει να καταβάλει σε 4 δόσεις ανάλογο ποσό στο ΔΝΤ το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ θα πρέπει να ξεπληρώσει περίπου 3 δισ. στην ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο.

Η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Στη δεκαετία του 1980 περίπου 25 κράτη έχασαν πληρωμές προς το Ταμείο. Αυτό το μέγεθος μειώθηκε δραστικά τα τελευταία έτη. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους. Η χώρα έχει πάρει από το ΔΝΤ περίπου 35 δισ. μέσω δυο προγραμμάτων και πρέπει να καταβάλει 6,9 δισ. στο υπόλοιπο του 2015.

Η αξιοπιστία του ΔΝΤ θα πληγεί αν παύσει η χώρα τις πληρωμές. Πριν δυο χρόνια έρευνες αποκάλυψαν πολλά λάθη στο πρώτο μνημόνιο για τη χώρα αλλά και στον τρόπο που συνολικά ανταποκρίθηκε το ΔΝΤ στη κρίση της ευρωζώνης.

Μια αποτυχία στην Ελλάδα σημαίνει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ αναφέρει στους FT ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ. Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν αν οι πολιτικές του ΔΝΤ λειτουργούν. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ αυτό να μην συμβεί, σημειώνει

Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν είναι για να «σπάνε», σημειώνει το σχόλιο των FT . Αλλά αυτή η σκληρή γραμμή κρύβει ένα μικρό περιθώριο που δημιούργησε το ΔΝΤ μέσω των διαδικασιών του. Σύμφωνα με το επίσημο χρο��οδιάγραμμα μόνο ένα μήνα αφότου μια χώρα χάσει μια πληρωμή η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα πρέπει να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ. Η επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός εκδίδεται τρεις μήνες μετά.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Για αυτό το λόγο το ΔΝΤ «βρίσκεται» εδώ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη των αγορών δεν μετρά, καταλήγουν οι FT. Η αντίδρασή τους την επόμενη ημέρα μια χαμένης πληρωμής είναι «καταλύτης».

Δείτε το ενεργό γράφημα των FT με τις πληρωμές…

 

Δείτε επίσης

Bloomberg: Το φάντασμα της στάσης πληρωμών στο Eurogroup

Βαρουφάκης: Λύση θα υπάρξει αν θέλουν οι δανειστές

CFR: Τι δείχνει το “θερμόμετρο” για τη μόλυνση Grexit στην ευρωζώνη

EE: Πρώτα νομοθέτηση, μετά εκταμίευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ