Bloomberg: Η ΕΚΤ κρατά ακόμα το όπλο πάνω στο τραπέζι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε θα επανεξετάσει μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου το ενδεχόμενο αύξησης του «κουρέματος» των εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον κριθεί απογοητευτική η έκβαση της συνεδρίασης, αναφέρει το Bloomberg.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συζήτησαν εκτενώς το ενδεχόμενο αύξησης του «κουρέματος» των εγγυήσεων  των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας αρνητική απόφαση.

Για να ληφθεί μια απόφαση που να αφορά ενδεχόμενη αύξηση του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών απαιτείται η θετική ψήφος των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Από τις αρχές του χρόνου κορυφώνεται το μαρτύριο της σταγόνας από την ΕΚΤ με τις «κουρεμένες» εγγυήσεις βάσει και των υποβαθμίσεων ομολόγων και τραπεζών από διεθνής οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με μοναδική πηγή καυσίμων τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Παραμένει το όπλο πάνω στο τραπέζι για την ρευστότητα της Ελλάδας, παρά την απόφαση για αύξηση το ορίου του ELA κατά 2 δισ. ευρώ.

Εάν υπάρξει νέο κούρεμα στην αξία των εγγυήσεων θα υπάρχει ασφυξία, λέει το Bloomberg. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχαν προτάσεις για πιο δρακόντεια μέτρα, ακόμα και προοπτική «κουρέματος» στο μάξιμουμ του 90%, που σημαίνει χρεοκοπία.

Δείτε επίσης:

ΕΚΤ: Κατά 2 δισ. ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA

Η κοινή δήλωση των Θεσμών για την Ελλάδα

Die Welt: Για τη διάσωση της Ελλάδας θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ

Μογκερίνι: Κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα

Λυσσά η Γερμανία στην ΕΚΤ για σφίξιμο της ρευστότητας στην Αθήνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ